Sterk in oplossingen

Sterk in Advies

Maak beloning schadeverzekering transparanter

31-10-2010

De Jong is zelfstandig onderzoeker/adviseur op het gebied van financiële markten en verbonden aan het UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS). In zijn proefschrift stelt hij dat tussenpersonen een belangrijke rol in de samenleving spelen: meer dan de helft van alle verzekeringen en hypotheken wordt via een tussenpersoon afgesloten.
De structuur van de markt functioneert volgens hem echter niet goed. In zijn proefschrift stelt hij dat tussenpersonen klanten door het provisiesysteem niet altijd optimaal adviseren, waardoor de kans bestaat dat consumenten verkeerde en te dure financiële producten aanschaffen.

Marktfalen
Dit ‘marktfalen’ doet zich volgens De Jong in hoofdzaak voor bij de bemiddeling en advisering over complexe en risicovolle financiële producten. Volgens hem is dat problematisch, omdat consumenten (en bedrijven) in grote financiële problemen kunnen komen als tussenpersonen niet goed informeren en adviseren. Maar, stelt hij tegelijkertijd, zonder tussenpersonen zouden consumenten rechtstreeks en zonder inachtneming van het totale aanbod aan financiële producten, transacties moeten sluiten met (een beperkt aantal) banken en verzekeraars, die op grotere afstand staan van de consument. Dit leidt tot een groter risico op marktfalen dan in een markt mét tussenpersonen. “Bij het beperken van marktfalen nemen tussenpersonen dan ook een belangrijke positie in”, aldus De Jong.

In zijn proefschrift doet hij drie aanbevelingen:
1. verminder het risico op marktfalen door bij complexe en risicovolle producten alle financiële stromen van aanbieders naar tussenpersonen wettelijk te verbieden;
2. maak beloning (provisie) bij eenvoudige schadeverzekeringen transparant. Transparantie is onmisbaar om de prijs- en kwaliteitsconcurrentie bij eenvoudige schadeverzekeringen te vergroten;
3. introduceer een onafhankelijkheidslabel ter verduidelijking van de positie van tussenpersonen, vergelijkbaar met energielabels.

Meer informatie over het proefschrift van De Jong is te vinden op www.freddejong.eu.


 

Terug

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Contact

Quorim BV
Postbus 156
5490 AD Sint Oedenrode

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Top