Wij staan voor u klaar.

Ook als het even tegen zit.

Maak beloning schadeverzekering transparanter

31-10-2010

De Jong is zelfstandig onderzoeker/adviseur op het gebied van financiële markten en verbonden aan het UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS). In zijn proefschrift stelt hij dat tussenpersonen een belangrijke rol in de samenleving spelen: meer dan de helft van alle verzekeringen en hypotheken wordt via een tussenpersoon afgesloten.
De structuur van de markt functioneert volgens hem echter niet goed. In zijn proefschrift stelt hij dat tussenpersonen klanten door het provisiesysteem niet altijd optimaal adviseren, waardoor de kans bestaat dat consumenten verkeerde en te dure financiële producten aanschaffen.

Marktfalen
Dit ‘marktfalen’ doet zich volgens De Jong in hoofdzaak voor bij de bemiddeling en advisering over complexe en risicovolle financiële producten. Volgens hem is dat problematisch, omdat consumenten (en bedrijven) in grote financiële problemen kunnen komen als tussenpersonen niet goed informeren en adviseren. Maar, stelt hij tegelijkertijd, zonder tussenpersonen zouden consumenten rechtstreeks en zonder inachtneming van het totale aanbod aan financiële producten, transacties moeten sluiten met (een beperkt aantal) banken en verzekeraars, die op grotere afstand staan van de consument. Dit leidt tot een groter risico op marktfalen dan in een markt mét tussenpersonen. “Bij het beperken van marktfalen nemen tussenpersonen dan ook een belangrijke positie in”, aldus De Jong.

In zijn proefschrift doet hij drie aanbevelingen:
1. verminder het risico op marktfalen door bij complexe en risicovolle producten alle financiële stromen van aanbieders naar tussenpersonen wettelijk te verbieden;
2. maak beloning (provisie) bij eenvoudige schadeverzekeringen transparant. Transparantie is onmisbaar om de prijs- en kwaliteitsconcurrentie bij eenvoudige schadeverzekeringen te vergroten;
3. introduceer een onafhankelijkheidslabel ter verduidelijking van de positie van tussenpersonen, vergelijkbaar met energielabels.

Meer informatie over het proefschrift van De Jong is te vinden op www.freddejong.eu.


 

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top