Ontzorgen is ons vak

Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken.

Loondoorbetaling

01-04-2020

Deze winter zijn er op de skipiste al een kwart meer gewonden gevallen dan andere jaren. Er zijn nu al bijna 1.000 mensen gewond geraakt. Beginnende én ervaren wintersporters. Vervelend, want zij zijn waarschijnlijk een tijdje arbeidsongeschikt. Hoe zit het eigenlijk, heeft u altijd recht op loon als u niet in staat bent om te werken?

De wet bepaalt dat u bij ziekte twee jaar lang recht hebt op loon. Dat wil zeggen gedurende 104 weken 70% van het laatstverdiende loon, waarvan 52 weken ten minste het wettelijk minimumloon. In de individuele arbeidsovereenkomst en/of cao kan opgenomen zijn dat u gedurende een bepaalde periode tijdens uw ziekte recht hebt op een aanvulling tot 100% van het loon. Maar u kunt uw recht op loon tijdens arbeidsongeschiktheid wel verspelen. Bijvoorbeeld als u arbeidsongeschiktheid opzettelijk hebt veroorzaakt of als u uw eigen genezing belemmert.

Opzet

Maar wanneer is er sprake van opzet? Er is sprake van opzet als de werknemer de arbeidsongeschiktheid doelbewust veroorzaakt. Opzet wordt in de rechtspraak zelden aangenomen. Het minimale ziekengeld raakt u niet kwijt als opzettelijk risicovol gedrag de arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. De arbeidsongeschiktheid is dan niet doelbewust veroorzaakt.

Offpiste skiën: opzet?

Aan wintersporten kleven risico’s, maar een ongeval op de piste wordt niet snel gezien als opzet. Ook niet als u offpiste gaat skiën. U doet dat natuurlijk niet om uzelf even lekker in het gips te helpen, al zou u kunnen zeggen dat u wél opzettelijk risicovol gedrag vertoont. Maar hebt u dan bij opzettelijk risicovol gedrag ook aanspraak op de volle mep, dat wil zeggen: 100% van het loon? Of mag de werkgever slechts volstaan met het minimale, namelijk 70% van het loon?

Zaalvoetballende werknemer

Er is een uitspraak bekend over een zaalvoetballende werknemer waarin dit aan de orde is geweest. De zaalvoetballer wist dat zijn sport een groot risico op uitval met zich meebracht. Hij was in vier jaar tijd namelijk al twintig maanden niet in staat geweest om te werken door sportblessures die hij had opgelopen tijdens het zaalvoetballen. Zijn werkgever had hem meerdere malen gevraagd een sport uit te oefenen waarbij de kans op blessures kleiner was. De werknemer besloot er echter niet mee te stoppen. Had de zaalvoetballer na zijn zoveelste uitval na een partijtje zaalvoetbal recht op 100% van zijn loon?

Door schuld of toedoen

In de cao was een bepaling opgenomen: het loon diende tijdens ziekte tot 100% aangevuld te worden, tenzij de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt was door ‘schuld of toedoen’ van de werknemer. Voor de goede orde: ’door schuld of toedoen’ heeft niet dezelfde betekenis als de in de wet gebruikte term ‘opzet’. De werkgever besloot het loon van de werknemer niet langer tot 100% aan te vullen, zoals de cao voorschreef. Hij betaalde slechts 70% van het loon, met als argument dat de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt was door zijn schuld of toedoen. Zowel het Hof als de Hoge Raad was het met de werkgever eens. De werknemer had slechts aanspraak op 70% van het loon.

Recht op loon tijdens ziekte: 70% of 100%?

Een werknemer die arbeidsongeschikt is door een wintersportblessure heeft dus in ieder geval recht op het wettelijke ziekengeld. Daarbij kunnen er voorwaarden gelden voor de bovenwettelijke aanvulling van het ziekengeld, dus meer dan 70% van het loon. Deze voorwaarden moeten dan wel in de arbeidsovereenkomst of in de van toepassing zijnde cao of arbeidsovereenkomst zijn opgenomen en mogen niet discriminerend of in strijd met een grondrecht zijn.

(Bron: DAS Rechtsbijstand)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top