Persoonlijke en deskundige afwikkeling

Ieder dag staan wij weer voor u klaar!

Krap bij kas

14-04-2017

Van de circa 7,7 miljoen huishoudens in Nederland hebben er 2,5 miljoen te weinig (spaar)geld achter de hand. Dat constateert budgetinstituut Nibud in het rapport ‘Geld achter de hand makkelijker maken’. Het pleit ervoor mensen vaker ‘ongemerkt’ te laten sparen, zoals bij de aanschaf van een product.

Alleen door zo te sparen kan het aantal mensen met geldproblemen worden teruggedrongen, vindt het Nibud. “Harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft weinig zin. Vrijwel iedereen beseft dat sparen nodig is. Maar een deel van de huishoudens, met name de lage inkomens, ervaren simpelweg te weinig ruimte om te kunnen sparen. Daarnaast maken psychologische factoren het sparen moeilijk. Nu de spaarrente naar nul procent gaat, voelen nog minder mensen een prikkel om geld apart te zetten.”

Ongemerkte spaarpot

Nibud denkt dat het helpt als mensen bij de aankoop van een mobiele telefoon of auto direct geld apart kunnen leggen voor reparaties of vervanging. “Dan voelt de consument minder dat hij aan het sparen is. Dit zou ook kunnen bij de aanschaf van hypotheek voor een huis. Het maandelijks hypotheekbedrag zou verhoogd kunnen worden met een bedrag voor het onderhoud van het huis. Zo ontstaat er bijna ongemerkt een onderhoudspot.” Volgens Nibud zijn zorgverzekeraars op de goede weg door klanten aan te bieden het eigen risico in de zorg al maandelijks vooraf te betalen.

Andere mogelijkheden zijn het direct automatisch gaan sparen bij het openen van een bankrekening of pinsparen, waarbij het pinbedrag naar boven wordt afgerond en het extra bedrag automatisch op de spaarrekening komt. Nibud denkt ook aan het verloten van prijzen onder spaarders.

Vermogensvrijstelling

Volgens het instituut heeft de helft van de Nederlanders minder dan € 10.600 op betaal- en spaarrekeningen staan. Een derde van de huishoudens heeft een kleinere buffer dan Nibud adviseert: € 3.400 voor alleenstaanden met een minimuminkomen, € 4.300 voor paren zonder kinderen en met een laag inkomen en € 5.200 voor paren met twee kinderen.

Een optie is nog om de vermogensvrijstelling van € 1.500 a € 2.000 voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en waterschapslasten op te trekken. “Trek de vermogensvrijstelling gelijk met de vrijstellingen die binnen de participatiewet zijn gesteld om in aanmerking te komen voor de bijstand. Dit maakt het voor iedereen eenduidig.”

(bron: AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top