Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Koud voorjaar zorgt voor uitstel bandenwissel

25-05-2013

Er zijn geen exacte cijfers bekend maar de VACO (bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielerbranche) krijgt van zijn leden duidelijke signalen dat automobilisten, meer dan in voorgaande jaren, nog steeds op winterbanden rondrijden.

De meeste automobilisten die op zomerbanden rijden, laten in de maanden september en oktober hun zomerbanden inwisselen voor winterbanden. “Vaak maken ze dan meteen een afspraak voor in het vroege voorjaar, zo medio maart, om de zomerbanden er weer op te zetten”, aldus Edwin Brinksma van de VACO. Door het slechte voorjaar hebben veel mensen die afspraak verzet. “Maar doordat de lente maar niet op gang wil komen, horen we van bandenservicebedrijven dat veel mensen nog steeds niet hebben gewisseld of intussen nu pas aan het wisselen zijn.”

Om hoeveel automobilisten het precies gaat, is lastig te zeggen, meent hij. “Deze zomer gaan we daarvoor veldwerk doen en willen we ook inzicht krijgen in de vraag waarom mensen de bandenwissel uitstellen. We hebben de indruk dat behalve het koude voorjaar ook financiële redenen kunnen meespelen (bijvoorbeeld vanwege de kosten die een bandenservicebedrijf in rekening brengt voor een bandenwissel), maar dat is slechts een vermoeden.” 

Winterbanden langere remweg in de zomer
Winterbanden staan bekend om hun veiligheid bij koud en nat weer, omdat ze dan een kortere remweg hebben. Bij temperaturen boven de 7 graden kunnen winterbanden door de lamellen en het zachtere loopvlakrubber echter vervormen, waardoor ze juist een langere remweg hebben en bovendien sneller slijten. Brinksma: “Hoeveel langer die remweg is in de zomer is, hangt onder meer af van het type band, de snelheid en de ondergrond van het wegdek. Bij een temperatuur van zo’n 12 à 13 graden zal het verschil niet zo groot zijn, maar bij temperaturen vanaf een graad of twintig kan het zomaar enkele meters schelen. Het beste is om vanaf een graad of zeven te switchen, maar het is geen ramp als je nu, bij een temperatuur van zo’n tien graden, nog steeds op winterbanden rijdt. Ik zeg altijd: het is gevaarlijker om met zomerbanden in de winter te rijden dan met winterbanden in de zomer.”
 
Nut winterbanden
Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar hebben bij koud weer zeker nut. Hoewel er in Nederland weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van winterbanden op het voorkomen van schade, wijst onderzoek dat er wel is uit dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken. Sommige (internet)verzekeraars geven korting op de premie bij aanschaf van winterbanden. Daarnaast geldt dat wie geen schade veroorzaakt, een extra schadevrij jaar krijgt, waardoor de no claim-korting stijgt.

bron: Verbond van Verzekeraars
 

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top