Goed geregeld

Zekerheid geeft vrijheid.

Korting op uw autoverzekering

15-02-2019

Op basis van een lage premie wordt meestal de keuze gemaakt om van verzekeraar over te stappen. De "onafhankelijke" online aanbieders trekken met hoge korting hun toekomstige klanten over de streep. Er wordt in mindere mate inhoudelijk gekeken naar de voorwaarden. Hoe zit het met de terugval van uw korting bij schade en hoe vrij bent u in het maken van keuzes?

Een aantal dingen is belangrijk als de verzekeraar de premie bepaalt. De verzekeraar kijkt onder andere naar uw leeftijd, de kenmerken van het motorrijtuig ( waaronder de prijs), waar u woont, het aantal kilometers dat u per jaar rijdt,of u de auto  privé of zakelijk gebruikt en hoeveel schadevrije jaren u heeft.

Schadevrije jaren en de bonusmalus laddder
Hoeveel jaren heeft u, terwijl u verzekerd was, achter elkaar geen schade gehad? Dit aantal kan van invloed zijn op de hoogte van de premie. Een verzekeraar gebruikt een bonusmalusladder om te bepalen hoeveel korting u krijgt op de premie van uw verzekering. Wanneer u geen schade claimt, dan bouwt u schadevrije jaren op. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de korting. Claimt u wel een schade, dan valt u treden terug op de ladder. De registratie van uw schades en uw korting vindt plaats in een landelijk registratie systeem.  

Er zijn grote verschillen te zien in bonusmalus ladders, met name omdat hier in het begin niet zo op gelet wordt. U kunt dan wel de eerste premie interessant vinden maar wat gebeurt er als u een schade rijdt? Het maakt voor uw verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is: de terugval in de bonusmalusladder is hetzelfde. Het kan daarom verstandig zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij uw verzekeraar. U voorkomt dan een premieverhoging. Wij rekenen u graag voor of het interessant is om een schade te claimen. In uw polisvoorwaarden kunt u precies zien hoe de bonusmalusladder is opgebouwd.

Schadevrijejaren aantonen
Bij het aflsuiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar altijd naar het aantal schadevrije jaren. U kunt deze schadevrije jaren op verschillende manieren aantonen:

  • Roy-data: dit is een centrale database waar alle verzekeraars de schadevrije jaren in registreren. Dit bestaat sinds 1 september 2007. Uw nieuwe verzekeraar kan dit systeem raadplegen en de schadevrije jaren overnemen.
  • Royementsverklaring: bij de meeste mensen is dit wel bekend. Na 1 september 2007 worden deze documenten niet meer gebruikt. De royementsverklaring had een geldigheidsduur van 12 maanden. In een aantal gevallen is een verzekeraar nog wel bereid om in overleg (een deel van) de korting over te nemen. De royementsverklaring werd maar eenmaal verstrekt en de verzekeraar wil altijd het origineel ontvangen.
  • Leaseverklaring: verzekeraars accepteren ook vaak een verklaring van de leasemaatschappij waar u een leaseauto gereden heeft.
  • Werkgeversverklaring: een werkgeversverklaring wordt maar zelden geaccepteerd. Vraag uw werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar.

Inschalingskorting
Een hoge inschalingskorting kan heel interessant lijken. Maar een korting van 85% wil natuurlijk niet altijd zeggen dat u ook interessante premie krijgt.

Bonusmalus beschermer
Langzaam maar zeker zien we dat deze dekking van de markt aan het verdwijnen is. Naast dat dit het resultaat van de verzekeraar onder druk zet, was het voor de verzekerde ook moelijk om over te stappen. U had bij verzekeraar A dan wel een hoge korting maar de daadwerkelijke schadevrije jaren deden u bij verzekeraar B de nek om..

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top