Sterk in elk werk

Wij kennen de risico's en weten de oplossingen!

Keuren van PV- systemen

01-10-2020

In de snelgroeiende markt van zonnepanelen heerst veel onkunde. Risico’s op schade en zelfs gevaarlijke situaties zijn aan de orde van de dag. Heldere regelgeving, certificeringen én goede samenwerking zijn noodzakelijk om de veiligheid en verzekerbaarheid te borgen. Dit jaar telt Nederland evenveel zonnepanelen als inwoners. De markt voor zonne-energie is booming. Die gigantische hoeveelheid nieuwe zonnepanelen zullen een oppervlakte beslaan van 2000 tot 3000 vierkante kilometer. Door het groeiend aantal zonnepaneleninstallaties, wordt ook het risico op schade een steeds groter aandachtspunt. Uit een recent TNO-rapport blijkt dat het brandrisico bij indaksystemen en connectoren het grootste probleem is. Dit soort systemen liggen vaak dicht op brandbaar materiaal. Ook de human factor speelt een belangrijke rol bij brandrisico. Veel connectoren worden onzorgvuldig geïnstalleerd en de aanleg van bekabeling laat vaak te wensen over.

Om het risico op schade te verkleinen, moet de kwaliteit van PV-systemen gewaarborgd worden. Dit kan enerzijds door internationale standaarden voor het materiaal en keuringen voor grote installaties bij bedrijven en collectieve woningbouwprojecten. Anderzijds moet de ketenverantwoordelijkheid - de samenwerking tussen aannemers, dakdekkers, installateurs en verzekeraars - beter geregeld worden.

Aangezien er steeds meer bedrijven PV-systemen hebben geïnstalleerd zal er door verzekeraars steeds vaker om een onafhankelijk keuringsrapport worden gevraagd.

Hieronder treft  u een lijst aan met mogelijke partijen die dit kunnen uitvoeren:

  • Wassenaar Inspecties https://wassenaarinspecties.nl/
  • Keuringservice Nederland https://www.keuringservicenederland.nl
  • Omega Energietechniek http://omega-energietechniek.nl

SCIOS

Verder kunt u kijken op: https://www.scios.nl/welcome/scope-12 . Scios is de instantie waar de gecertificeerde scope 12-bedrijven geregistreerd staan.

Scope 12

De scope 12 inspectie kent een onderscheid in een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De werkzaamheden van de inspecties verschillen. Bij de EBI wordt een aantal zaken onderzocht die niet telkens bij een PI herhaald hoeven te worden. En de EBI is vooral gericht op de kwaliteit van de aanleg: voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant.

Lees hier meer over Scope 12: wat is Scope 12

Clausule op uw polis

Verzekeraars plaatsen ten aanzien van PV systemen steeds vaker een clausule op uw polis. Een voorbeeld van deze clausule kunt u hier bekijken: PV clausule VNAB

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top