Sterk in oplossingen

Sterk in advies!

In privé aansprakelijk

01-06-2021

Bestuurdersaansprakelijkheid heeft niets te maken met het besturen van een motorrijtuig. Voor motorrijtuigen is er een verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (de WAM). De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is van toepassing voor personen die (mede) een bedrijf besturen of in het bestuur van een vereniging of een stichting zitten. Maak je daar fouten dan kan dit leiden tot een aansprakelijkheidsstelling in de privésfeer.

Veel ondernemingsrisico’s zijn een vanzelfsprekendheid om te verzekeren. Denk daarbij aan het brand-, aansprakelijkheids- en het risico van loondoorbetaling bij ziekte. Maar er zijn veel meer risico’s waar u als bestuurder mee te maken heeft. Bestuurdersaansprakelijkheid is zo’n belangrijk risico.

Wat is bestuurdersaansprakelijkheid?

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de onderneming. Uw klanten en medewerkers staan hierbij hoog in het vaandel. Maar denkt u ook aan de belangen van uw schuldeisers? Als alles goed gaat waarschijnlijk niet. Maar als u financieel in lastig vaarwater komt, loopt u kans dat u daarvoor persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt.

U bent als bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor schulden als er sprake is van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’. Oftewel: het moet objectief gezien voor iedereen duidelijk zijn dat u als bestuurder verwijtbaar (onbehoorlijk) gehandeld heeft, doordat er sprake is van nalatigheid of roekeloos, opzet, grove schuld, lichtzinnig en onverantwoordelijk gedrag.

Als uw bedrijf onvoldoende kredietwaardig is, kan dat leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid bij een faillissement. Bijvoorbeeld als u een transactie aangaat waarvan u achteraf zou kunnen zeggen dat het bedrijf deze financieel niet kon dragen. Dan kan de curator besluiten om de bestuurder privéaansprakelijk te stellen. Het niet afsluiten van een verzekering kan worden aangemerkt als ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’.

Bestuurder binnen een vereniging of stichting

Net als bestuursleden van een onderneming zijn bestuursleden van een vereniging of stichting verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging of stichting. Kan de vereniging of stichting niet aan de (financiële) verplichtingen voldoen, dan kan zij failliet gaan. Als het faillissement veroorzaakt is door wanbeleid van een bestuurslid, kunnen alle bestuursleden ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet (juist) bijhouden van de administratie, onverantwoorde beslissingen nemen, een greep uit de kas (ook door andere bestuurders) of het zwart betalen van personeelsleden.

Collectieve verantwoordelijkheid

Alle bestuurders zijn in beginsel hoofdelijk aansprakelijk voor schade die de rechtspersoon lijdt door onbehoorlijk bestuur. Met die hoofdregel beschermt de wet degenen die schade lijden als gevolg van onbehoorlijk bestuur. Een benadeelde kan immers elk van de bestuursleden aanspreken. Dit betekent dus dat ook als iets onder de verantwoordelijkheid van de andere bestuurder valt, u als medebestuurder aansprakelijk gesteld kunt worden. Bijvoorbeeld als uw medebestuurder die verantwoordelijk is voor de jaarrekening deze niet op tijd deponeert en het bedrijf failliet gaat, dan kunt u ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Op onze website kunt u meer lezen over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Weten hoe één en ander precies zit? Neem contact op met één van onze adviseurs. Zij staan u graag te woord: contactformulier

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top