Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

Hypotheekrente blijft stijgen

19-10-2022

Voor de zevende week op rij is de hypotheekrente flink gestegen.  Op 20 en 30 jaar vast met NHG zijn de hoogste rentes inmiddels boven de 5 procent uitgekomen. Door de NHG-verhoging per 1 januari 2023 neemt het aandeel woningen op Funda dat in aanmerking komt voor financiering met NHG toe, van 30 tot 42 procent in 2023. Mochten de huizenprijzen volgend jaar gaan dalen dan kan dit aandeel zelfs nog verder toenemen, al zal het percentage van 80 procent ten tijde van de komst van NHG in 1995 niet meer gehaald worden.

De impact van de verhuisregeling op de woningmarkt neemt almaar toe. In oktober maakt al 38 procent van alle doorstromers gebruik van de mogelijkheid om de huidige lage rente mee te nemen naar de nieuwe woning. De verhuisregeling kan de mate van terugval van de woningmarkt, zoals we die eerder in de jaren 2008-2011 zagen, dempen omdat het woningeigenaren kan stimuleren om toch te verhuizen. De verhuisregeling heeft daarnaast gevolgen voor de concurrentie op de hypotheekmarkt. Het gaat immers om klanten die bij hun huidige geldverstrekker blijven. Tezamen met de mensen die hun hypotheek willen verhogen met bijvoorbeeld een tweede hypotheek – over het algemeen niet mogelijk bij een andere aanbieder – gaat in oktober 43 procent van alle hypotheekaanvragen naar de huidige financier. Door het afgenomen aantal aanvragen voor oversluiting, zullen starters daarom een steeds aantrekkelijkere doelgroep worden voor geldverstrekkers.

Voor de zevende week op rij is de hypotheekrente flink gestegen

Ander gevolg van de verhuisregeling is dat voor het eerst doorstromers bij nieuwe hypotheekaanvragen gemiddeld een lagere rente betalen dan starters. En dit verschil neemt toe. Omdat starters vaker dan doorstromers gebruik kunnen maken van hypotheken met NHG, betaalden zij altijd een lagere rente (begin 2018 was dit gemiddeld 0,2%-punt). Sinds het tweede kwartaal van dit jaar is deze situatie omgedraaid. Het gemiddelde renteverschil bedraagt in oktober al 0,6%-punt in het voordeel van de doorstromers. Oversluiters en verhogers kennen een vergelijkbare rente als die van de starters.

Dit jaar merken wij een toename van stellen die uit elkaar gaan, mede door de gunstige verkoopprijzen van woningen en het toegenomen aanbod. Het is een veel gehoorde wens om de verhuisregeling te splitsen, zodat beide ex-partners een deel van de oude lage rente zouden kunnen behouden en meenemen. Dit is slechts bij enkele geldverstrekkers mogelijk als de echtelijke woning wordt verkocht. Als er sprake van woningbehoud door een van de ex-partners, dan zijn er momenteel helemaal geen mogelijkheden om te splitsen waardoor de vertrekkende ex-partner dus niet meer kan profiteren van de lage rente van de huidige hypotheek.

bron VVP

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top