Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Hoge hypotheekrente

01-03-2013

Nederlandse huishoudens hebben een hypotheekschuld die tot de hoogste ter wereld behoort. De Nederlandse hypotheekrente ligt gemiddeld een procentpunt hoger dan in de omringende landen. Volgens het CPB is die hogere rente onder meer te wijten aan afgenomen concurrentie doordat buitenlandse partijen de markt hebben verlaten of minder actief zijn sinds de crisis. Nederlanders sparen ook veel, maar doen dat vooral via de pensioenfondsen. Omdat die hoofdzakelijk in het buitenland beleggen, zijn banken voor de financiering van hypotheken in belangrijke mate aangewezen op de internationale kapitaalmarkt.

Risicovol

Tot het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 was dit nauwelijks een probleem, maar nu wel. Internationale beleggers beschouwen de Nederlandse hypotheekmarkt steeds meer als risicovol. Banken moeten daardoor hogere tarieven betalen voor de financiering van hun hypotheekproductie, aldus DNB.

Banken proberen dat te ondervangen door meer binnenlands spaargeld aan te trekken. Door de felle concurrentie op die markt zijn de spaarrentes in Nederland hoger dan in andere landen. Ook dat drijft de hypotheekrentes die banken vragen op.

Belemmering

Belangenorganisaties als de Vereniging Eigen Huis (VEH) klagen al geruime tijd over de hoge hypotheekrente. Die belemmert de toetreding van starters op de huizenmarkt en daarmee de doorstroming. Banken zouden veel te hoge marges verdienen op hypotheken omdat er te weinig concurrentie is.

ABN Amro en ING ontvingen tijdens de kredietcrisis staatssteun en mochten daardoor de laatste jaren geen prijsleider zijn. Voor ABN Amro geldt dat verbod nog steeds, voor ING werd het eind 2012 opgeheven. DNB bevestigt dat die situatie de concurrentie heeft beperkt en dat de marges op hypotheken daardoor zijn gestegen.

De toezichthouder denkt evenwel dat dit van tijdelijke aard zal zijn. Naarmate de krapte op de kapitaalmarkt afneemt, zullen de hoge marges op hypotheken volgens DNB nieuwe aanbieders aantrekken, ook uit het buitenland.

Bron: NU

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top