Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Helft pensioen voor de partner

12-03-2018

Opgebouwd pensioen moet na scheiding automatisch fiftyfifty worden verdeeld, vindt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Hij bespreekt het plan binnenkort met de pensioensector. Halverwege volgend jaar moet het voorstel naar de Tweede Kamer.

Na een melding van de Basisregistratie Personen, gaat dan standaard de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen naar de ex-partner. Voormalige echtelieden kunnen ook samen beslissen van deze regeling af te wijken. De aanpassing geldt alleen voor gehuwden en geregistreerde partners, niet voor ongehuwd samenwonenden. 

Lastige opgave

Ex-partners hebben nu al beide recht op de helft, maar dan moeten ze wel binnen twee jaar na scheiding aangeven dat ze het pensioen gaan delen. Blijft dit achterwege, dan is het aan de voormalige partners om er samen uit te komen. In de praktijk blijkt dit een lastige opgave.

Koolmees wijst er in een brief aan de Tweede Kamer over de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) op, dat de overheid steeds meer ‘redzaamheid’van burgers verwacht. ‘Kennis en intelligentie alleen zijn niet genoeg voor redzaamheid. Ook mensen met een goede opleiding en een goed inkomen kunnen in moeilijkheden komen omdat ze even niet opletten of zaken voor zich uitschuiven. Dat geldt zeker op het moment dat het leven tegenzit, zoals bij een echtscheiding’.

Een verandering van opzet van de Wvps moet partners meer zekerheid bieden, ook met het oog op ongelijke inkomensposities, de stijging van de AOW-leeftijd en de verandering van het pensioenstelsel.

Onafhankelijkheid

Het pensioen kan bij scheiding op twee manieren worden verdeeld: via verevening –verdeling als het pensioen in gaat- of door middel van conversie –verdeling na scheiding. Verevening geldt als standaard, maar Koolmees wil toe naar conversie. Dit zou de onafhankelijkheid van de ex-partners ten goede komen, aangezien zij een zelfstandige aanspraak op het pensioen hebben en niet voor de rest van hun leven aan elkaar verbonden zijn. Daarnaast zou conversie het opgebouwde pensioenbedrag inzichtelijker maken. Volgens Koolmees is nu niet altijd te zien welk bedrag naar de ex gaat. ‘Als conversie de standaard wordt, zien beide ex-partners de geconverteerde pensioenaanspraak op zowel het uniform pensioenoverzicht als op mijnpensioenoverzicht.nl, en kunnen ze daarmee rekening houden.’

Gevolgen pensioenuitvoerders

Slechts drie procent van de uitbetalingen van pensioenuitvoerders wordt momenteel via conversie verricht. Een verandering van standaardmethode brengt dan ook de nodige administratieve rompslomp met zich mee. Volgens Koolmees biedt digitalisering van processen echter uitkomst. ‘Als conversie de standaardwijze van verdelen van ouderdomspensioen wordt, is de verwachting dat pensioenuitvoerders het conversieproces zullen automatiseren en de kosten per conversie zullen afnemen’.

(bron: VVP online)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top