Omdat u niet altijd alleen bent

Wij schatten uw risico's goed in.

Hagelschade en verzekeren

30-06-2016

Eén hagelbui, 650 miljoen euro schade. Dat is de schatting van LTO Nederland. Bij agrarische verzekeraars is inmiddels voor 130 miljoen euro aan claims ingediend. Tot nu toe… Vraag rijst: hoe zit dat eigenlijk met de afhandeling van de schade?

Na spoedberaad afgelopen maandag tussen agrariërs, het ministerie van Economische Zaken en verzekeraars, heeft de overheid aangegeven niet financieel bij te springen om de schade te compenseren: ‘Boeren en tuinders kunnen zich hiervoor immers verzekeren’.

Dat laatste klopt. Schade aan bijvoorbeeld stallen of kassen wordt veelal gedekt door de gewone opstalverzekeringen. Daarnaast zijn er speciale verzekeringsoplossingen voor gewassen die op open land staan, fruitbomen en kassen. Ook kunnen agrariërs aparte dekkingen kiezen voor schade aan gebouwen, machines, en producten. Daarnaast kunnen ze zich verzekeren voor gevolgschade. Immers, in een kas die zo beschadigd is dat er bij ieder zuchtje wind glasscherven naar beneden vallen, kun je niet werken. In de glastuinbouw is bijna iedereen verzekerd voor zowel kassen als planten (vaak ook omdat de financier dat vraagt), in de akkerbouw ligt dat aantal flink lager. In alle gevallen geldt uiteraard wel: dekking is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de bevindingen van de schade-expert.

Brede weersverzekering
Naast een ‘gewone’ gewassenverzekering, die meestal alleen schade dekt die ontstaan is door hagel, bestaat een ‘brede weersverzekering’. Die dekt ook ‘weerrisico’s’ als storm, regen, sneeuw, brand door bliksem en droogte. Relatief weinig agrariërs hebben deze verzekering afgesloten, mogelijk  uit kostenoogpunt en in de verwachting dat de kans dat hun oogst verloren gaat niet zo groot is. Maar: volgens het KNMI komt extreme neerslag in de zomer vaker voor, als gevolg van de klimaatverandering. Ook vorig jaar ontstond tijdens een hagelbui in de zomer veel schade. Volgens Economische Zaken is het wenselijk dat meer agrariërs een brede weersverzekering sluiten. Overigens probeert de overheid deze verzekering ook aantrekkelijker te maken door een deel van de premie voor haar rekening te nemen. Tot 65 procent van de premie kan uit het jaarlijkse subsidiebedrag van 9 miljoen euro worden bijgedragen door de overheid.

(bron: Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top