Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

Record vuurwerkschade

03-01-2020

Stichting Salvage kende een recordjaar als het gaat om vuurwerkgerelateerde branden tijdens de jaarwisseling. De coördinatoren moesten in 55 gevallen directe hulp verlenen aan gedupeerden van een vuurwerkbrand. Vuurpijlen die tot ontploffing komen onder het dakbeschot van huizen is volgens directeur Johan van den Berg een veelvoorkomende oorzaak geweest van de nieuwjaarsbranden. Johan van den Berg (Salvage): ‘Vuurpijlen onder het dakbeschot belangrijke oorzaak branden’

Niet alleen het aantal branden waarbij de hulp van Stichting Salvage gevraagd wordt neemt toe, ook het percentage branden waarbij vuurwerk de directe oorzaak is.

  • 2020: 115 meldingen (50% vuurwerk)
  • 2019: 112 meldingen (48% vuurwerk)
  • 2018: 87 meldingen (37% vuurwerk)

Vuurpijlen onder het dakbeschot

Of de branden worden veroorzaakt door legaal of illegaal vuurwerk, kan Van den Berg niet zeggen. “Als we zeker weten dat het vuurwerkgerelateerd is, dan nemen de coördinatoren het op in hun verslag. Vuurpijlen onder het dakbeschot zagen we vaak voorkomen dit jaar.”

Salvage is het topje van de ijsberg

Van den Berg wil zich als directeur van een onafhankelijke stichting niet mengen in de discussie over een eventueel verbod op consumentenvuurwerk. “We zien natuurlijk wel de gevolgen van vuurwerk en we zien dat het stijgt. En wij zijn het topje van de ijsberg, wij komen alleen waar directe hulp voor gedupeerden nodig is. Er zijn nog heel veel zaken meer.”

De brandweer moest in totaal 4.380 keer uitrukken in de nieuwjaarsnacht. Ook dat is een forse stijging ten opzichte van andere jaren. “Onze cijfers zijn de wat zwaardere gevallen”, zegt Van den Berg. “Maar de stijging bij ons zegt ook iets over wat daaronder zit. In zijn algemeenheid wordt het meer. Vanuit dat perspectief zou ik persoonlijk zeggen dat we het wat meer moeten reguleren.”

‘Gemiddelde jaarwisseling’

Bij de jaarlijkse bekendmaking van de nieuwjaarsschade sprak directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding over ‘een gemiddelde jaarwisseling.’De eerste schatting van de omvang is 15 miljoen euro. Volgens Weurding wordt de meeste schade veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Een verbod op consumentenvuurwerk noemt hij een politiek onderwerp.

(bron AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top