In iedere markt thuis

Het is ons niet snel te gek.

Goed personeelsbeleid

01-09-2013

Bewust omgaan met verzuim en passend werk

Een verzuimdag kost u als werkgever gemiddeld € 230,-! Als u een (langdurige) ziekmelding accepteert zonder te kijken of uw werknemer op een andere manier ingezet kan worden, kan dat uw bedrijf veel geld kosten. Bovendien levert een zieke werknemer praktische problemen op, zoals werk dat zich opstapelt en langere wachttijden voor klanten.

De overheid verwacht dat zowel u en de werknemer zich inzetten voor alternatieven als een werknemer (tijdelijk) zijn eigen werk niet kan uitvoeren. Het is dan belangrijk dat u, het liefst in overleg met de werknemer, bekijkt wat de alternatieven zijn voor het eigen werk. Naast het financiële aspect zijn er nog meer voordelen. Zo blijft de werknemer betrokken bij het bedrijf en dat bevordert de re-integratie. Ook kunnen werkzaamheden opgepakt worden die al een tijd zijn blijven liggen.

Kijk naar passend werk

Er zijn verschillende mogelijkheden voor passend werk, bijvoorbeeld:

  • Het eigen werk met aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door minder uren achter de computer te werken.
  • Helpen met dagelijkse werkzaamheden op een andere afdeling. Een heftruckchauffeur met een gebroken been kan bijvoorbeeld tijdelijk helpen met de planning of administratie.
  • Uitvoeren van werkzaamheden die al een tijd zijn blijven liggen (vensterbankwerk).
  • Als een werknemer zich ziek meldt en niet in aanmerking komt voor mogelijkheid 1 of 2, kan worden gekeken of er nog ander passend werk is. Bijvoorbeeld het in kaart brengen van de concurrentie of subsidieregelingen of het verwerken van klantadressen.Wellicht beschikt over een lijst met werkzaamheden die in dit soort gevallen kan worden gebruikt.


Inzet 2e spoor

Passend werk kan ook gedaan worden bij andere bedrijven, het zogeheten 2e spoor. Ondernemers vergeten soms dat ze een (groot) netwerk hebben en dat er misschien passend werk is bij bedrijven op het bedrijventerrein van de onderneming, bij leveranciers of bij klanten. Arbeidsdeskundigen merken dat daar vaak mogelijkheden zijn zodra ze de werkgever hierop wijzen.

Speel in op voorspelbare situaties

Het is belangrijk om tijdig in te spelen op voorspelbare situaties. Ter illustratie vindt u hieronder een situatie waarmee de arbeidsdeskundigen van verzekeraars geregeld te maken hebben:

Werknemers met een zwaar beroep, zoals tegelzetters, vallen vaak rond 50- of 60-jarige leeftijd uit. Dit is ver voor de (onlangs verhoogde) AOW-leeftijd van 67 jaar. Het risico is dat de werkgever twee jaar het loon van een werknemer moet doorbetalen en dat een WGA-uitkering nog tien jaar wordt doorbelast in de ‘gedifferentieerde WGA-premie’. Deze risico’s worden beperkt als de werkgever, samen met zijn werknemer, tijdig op zoek gaat naar alternatief werk en eventuele omscholingsmogelijkheden.

Personeelsbeleid afstemmen op levensfases

‘Levensfasebewust personeelsbeleid’ wordt belangrijker. Dat komt onder andere door de vergrijzing, de ontgroening (minder jongeren) en de verhoging van de AOW-leeftijd. Met onderstaande aandachtspunten werkt u aan een levensfasebewust personeelsbeleid.

Kennisoverdracht
Door te zorgen voor een evenwichtige leeftijdsopbouw van het personeel gaat kennis niet verloren als er in één keer veel mensen met pensioen gaan, maar worden kennis en bedrijfscontinuïteit geborgd door een geleidelijke kennisoverdracht aan de jongere werknemers.

Competenties en inzet
Jong personeel komt vaker met een vernieuwend idee, maar voeren het werk nog niet zo efficiёnt en effectief uit als oudere werknemers. Ouder personeel is vaak in staat om het nieuwe idee te koppelen aan hun kennis en ervaring en het te verrijken en te verdiepen. Het is goed om de werkzaamheden van werknemers op hun competenties af te stemmen.

Doorvoeren van veranderingen
Als de werkgever gemotiveerd is en de wil heeft om te veranderen en te vernieuwen, blijkt een werknemer daar vaak in mee te gaan. Maar een werkgever doet er wel verstandig aan om oudere werknemers extra aandacht te geven omdat zij graag vasthouden aan bestaande patronen en situaties.

Investeren
Soms wordt gedacht dat een investering in een cursus voor een oudere werknemer zich niet meer terugverdient. Een zestiger zal waarschijnlijk nog tot zijn AOW-leeftijd bij uw relatie in dienst blijven. Een starter daarentegen gaat vaak na vijf jaar elders kijken (en daar moet de inwerktijd dan nog vanaf, die bij complexer werk vaak twee jaar duurt).De werkgever doet er dus verstandig aan om kritisch te bekijken in wie hij investeert.

Starten met goed personeelsbeleid
Het bepalen van een goed personeelsbeleid kost tijd, maar levert zeker wat op. Het zorgt ervoor dat de kwaliteiten van elke werknemer effectief worden ingezet voor het bedrijf. Heeft u hulp nodig bij het maken van zijn personeelsbeleid? Kijk dan op één van onderstaande mogelijkheden.

  • Inhuren van een HR-bureau. Dit biedt ondersteuning in brede zin; van een advies over de structuur van het personeelsbeleid tot de uitvoering hiervan.
  • Voor een beperkt budget een stagiair inhuren (opleiding Personeel & Organisatie en/of arbeidsrecht) om samen een personeelshandboek te maken en te implementeren.
  • Internet als informatiebron gebruiken. Uw relatie hoeft het wiel niet zelf uit te vinden want er zijn al tal van voorbeelden en hulpmiddelen beschikbaar op het internet.

(bron: Goudse Verzekeringen)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top