Advies op maat gemaakt

Wij hebben (bijna) altijd een passende oplossing.

Gezond verstand

16-11-2021

Geen medische informatie mogen weten: een zegen voor werkgevers! 

Een professioneel betoog over het gebruik van de coronapas op de werkvloer; met een persoonlijke toevoeging.

Dagelijks spreek ik werkgevers die hun beklag doen dat ze niets mogen weten over hun zieke medewerker. Ik snap de frustratie. Steevast krijgt de ondernemer van mij hetzelfde antwoord: wees blij.

In Nederland hebben we afgesproken de beoordeling aan specialisten over te laten. Aan de bedrijfsarts of aan de casemanager van de arbodienst. Alles wat je nodig hebt voor de begeleiding van je medewerker krijg je van de arbodienst op een presenteerblaadje. Mijn dringende advies: altijd –ik herhaal: altijd –het advies van de bedrijfsarts opvolgen. Neem van mij aan: dit voorkomt veel gehakketak. Zorgt voor een veel beter contact met je zieke medewerker. Je blijft namelijk uit de discussie en kunt je richten op wat je medewerker nog wel kan.

Corona toegnagsbewijs

Waarom schrijf ik dit? Omdat het slechts een kwestie van tijd lijkt te zijn dat we dit systeem om zeep gaan helpen. Met een coronatoegangsbewijs op de werkvloer zet je de poort open naar medische informatie van je medewerker. Als 2G daadwerkelijk geïntroduceerd gaat worden, weten we precies welke medewerker gevaccineerd is en wie niet. Op korte termijn lijkt dat aantrekkelijk. Een ogenschijnlijk doeltreffend middel om een veilige werksituatie voor je medewerkers te creëren.

Als je eenmaal kennis hebt van de vaccinatiestatus van je medewerkers, dien je er ook naar te handelen. Als werkgever heb je de plicht om het loon door te betalen. Ook als je hem of haar de toegang tot het werk ontzegt. Hoe ga je ermee om als een deel van je medewerkers niet gevaccineerd blijkt? Of wat doe je als een meerderheid geen prik heeft gehad. Hoe zorg je voor een veilige werkomgeving als je rekening moet houden met de medische status van je medewerkers? Dat is geen eenvoudige puzzel. Wat doe je met die ene medewerker, waar je al vijftien jaar meer dan prettig mee samenwerkt, die niet gevaccineerd is? Ga je vragen of het een weigeraar is? Of ze misschien een medische status heeft, waardoor ze de prik niet kan nemen. Wil je die kant op gaan? Ga je dan in alle medische dossiers op de stoel van de bedrijfsarts zitten? Geef je die luxe positie op dat je niets hoeft te vinden van een verzuim of wil je vertrouwen?

Gelijkheid

Ik ben professioneel geen voorstander van een coronatoegangsbewijs op de werkvloer. Integendeel.

Persoonlijk ben ik een groot tegenstander. Gelijkheid is mijn drijfveer in alles wat ik doe. Als zoon van een bouwvakker uit een arbeiderswijk had ik het op school in een klas met kinderen uit de ‘goede buurt’niet makkelijk. Zo’n veertig jaar geleden besloot ik altijd voor gelijkheid te gaan. Ongeacht. No matter what. Wel of geen vaccinatie is voor mij geen issue. Van mijn medewerkers wil ik niet weten of ze geprikt zijn. Sinds onze verhuizing hebben we ruime werkplekken, verdeeld over verschillende kamers en gebouwen. Ik vertrouw erop dat ze thuis blijven als ze klachten hebben. Ik raad jou ook aan de medische status van je medewerkers gewoon aan de bedrijfsarts te laten.

Vertrouw op het gezonde verstand van je medewerkers. Dat verdienen ze. En dat betaalt zich terug.

Lambert Becks

Eigenaar van Qees.
Qees vertegenwoordigt het belang van de werkgever in verzuimdossiers.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top