Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Geen WW-uitkering

29-05-2017

Werknemers die onvrijwillig werkloos worden, hebben in beginsel recht op een uitkering uit hoofde van de Werkloosheidswet (WW). Die moet bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) worden aangevraagd. Het UWV controleert dan of er sprake was van ‘werknemerschap’. Soms constateert het UWV dat dit niet het geval was. De WW-aanvrager kan hiertegen in beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). In een recente uitspraak  geeft de CRvB het UWV gelijk. Er is geen sprake van een dienstverband. Daardoor is er ook geen recht op een WW-uitkering.

Drie kernvoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet er sprake zijn van een privaatrechtelijke dienstbetrekking. Er is moet dan aan drie kernvoorwaarden zijn voldaan (BW art. 7: 610):

  1. Betalen van loon door de werkgever.
  2. Het leveren van werk door de werknemer zelf.
  3. De aantoonbare gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer

Belanghebbende moet het in beginsel aan de hand van objectieve en controleerbare gegevens aannemelijk te maken dat hij een dienstbetrekking heeft en daardoor recht heeft op uitkering. Hij moet dus aannemelijk maken dat zijn arbeidsverhouding aan bovenstaande drie eisen voldoet.

Een contract bij een arbeidsverhouding moet voldoen aan deze drie kernvoorwaarden uit het BW om vast te stelen dat er sprake is van een dienstbetrekking. De feiten voor de invulling van de kernvoorwaarden moeten aantoonbaar zijn en daarmee het werkgever-werknemerschap (dienstbetrekking) bevestigen. Denk daarbij aan o.a. de loongegevens die terug te vinden zijn in de (loon-) administratie en door een schriftelijke weerslag van de (dagelijkse) werkactiviteiten en -afspraken.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top