Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Fit naar de finisch

01-02-2022

We werken steeds langer door, maar hoe gaan we fit naar de finish en houdt u het ziekteverzuim in bedwang?  Doordat de AOW leeftijd steeds verder opschuift, krijgt u als werkgever steeds vaker te maken met ouder wordende werknemers. In de praktijk zien we dat deze werknemers het steeds lastiger vinden het tempo bij te benen en wellicht ook daardoor vaker een hoger ziekteverzuim hebben. Het is voor de meeste werkgevers een hele uitdaging het commercieel belang en persoonlijk welzijn van uw werknemers goed op elkaar af te stemmen.

De mogelijkheden voor u als werkgever

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om uw werknemers te ondersteunen in de laatste jaren van hun werkzame leven en die passend kunnen zijn binnen uw onderneming. Welke mogelijkheid het best passend is hangt af van uw wensen. Onderstaand lichten we een drietal mogelijkheden toe.

Langer doorwerken, maar hoe houdt u het ziekteverzuim in bedwang?

Het generatiepact

Dit is een regeling waarbij een gedeelte van de arbeidsuren van de oudere generatie wordt overgenomen door de jongere generatie. De senioren worden gestimuleerd om uren in te leveren (maximaal 50%). Dit gebeurt door de ingeleverde werkuren slechts gedeeltelijk met het loon te verrekenen en de pensioenopbouw (meestal) volledig voort te zetten. Doel van het generatiepact is; oud vervangen door jong in combincatie met kennisuitwisseling.

Voorbeeld: Een oudere werknemer blijft 80% werken, daarvoor krijgt hij 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Of een werknemer werkt nog 60%, krijgt daarvoor 80% salaris en bouwt 100% pensioen op.

Demotie

Is die kennisoverdracht minder relevant dan kunt u als werkgever overwegen een demotieregeling in te voeren. Voorwaarden van een demotieregeling is dat een werknemer voor tenminste 50% kan blijven werken. Voor dat deel dat de werknemer niet meer werkt, vraagt hij/zij een WW uitkering aan. De werkgever kan in het geval van een demotie de pensioenopbouw voor 100% voortzetten.

RVU  regeling

Er bestaat ook de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken en vanuit de werkgever een financiële compensatie te ontvangen als overbrugging tot de AOW leeftijd. Dit is In combinatie met het vervroegen van opgebouwde pensioenrechten een mooie oplossing als werken echt helemaal niet meer gaat.

Wij adviseren u graag!

Zorg dat uw werknemers fit de finish halen. Daarmee toont u goed werkgeverschap én goed ondernemerschap. Bel of mail ons gerust. We lichten de mogelijkheden graag persoonlijk toe en helpen u met het maken van de juiste keuze.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top