Goed geregeld

Zekerheid geeft vrijheid.

Financieel volwassen worden

30-09-2010

Het ontbreekt zo'n 2,5 miljoen Nederlanders aan kennis of interesse van financiële zaken, blijkt uit het onderzoek vanhet platform CentiQ. Deze groep consumenten loopt een grotere kans om in de financiële problemen te komen en doet dit ook vaker dan de rest van Nederland.

In 2009 moesten ruim 53 duizend huishoudens een beroep doen op de schuldsanering, bijna 10.000 meer dan in het jaar er voor. Vanzelfsprekend speelt de economische crisis die in de tussentijd uitbrak een belangrijke rol. Onderzoek van het Nibud laat zien dan bijna de helft van het aantal jongeren tussen de 21 en 34 jaar een lening heeft, tegenover 37% van de gemiddelde Nederlander. Bij deze jongeren gaat het gemiddeld om een schuld van EUR 1.750,- . Kennis van financiën wordt met het toenemen van de complexiteit van financiële producten en de veranderende situatie rondom pensioen steeds belangrijker. De vraag is bij wie de taak ligt om er voor te zorgen dat het kennisniveau verbetert.

Zouden ouders een meer solide basis moeten leggen door meer aandacht te besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen of moet er juist in het onderwijs zwaarder ingezet worden op financiële educatie? Doet de overheid voldoende aan voorlichting? Een last but not least: zou de financiële sector zich zelf niet meer moeten inspannen om producten eenvoudiger en begrijpelijker te maken voor de gemiddelde consument?

Gezond verstand

Hoe ver de kennis van een consument moet gaan om de juiste beslissingen te nemen is onderwerp van discussie. Moeten mensen financiële producten tot in de haarvaten kunnen doorgronden? Of is bekend zijn met de werking en de betekenis van de knoppen op het 'financiële dashboard' voldoende om het stuur in handen te nemen en veilig te manoeuvreren in het financiële verkeer? In de praktijk blijkt dat de meerderheid van de consumenten vertrouwt op zijn financieel adviseur en het eigen gezonde verstand. Het is dan wel van belang dat de adviseur het vertrouwen waard is en dat het gezonde verstand gestoeld is op een degelijke dosis basiskennis.

Paul van den Bogaard Geld & Dienstverlening

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top