Ook voor bijzondere risico's

Verstand van verzekeren, daar draait het om.

Financieel bewustzijn is te leren

17-06-2013

‘Financieel bewustzijn is te leren, maar is wel een kwestie van lange adem.’ Dit zei Koningin Máxima op het symposium van Wijzer in geldzaken, waar ook een onderzoek naar ‘financiële bewusteloosheid’ werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders vindt dat er steeds meer van hen wordt verwacht als het gaat om het regelen van de persoonlijke financiën.
 
Voor één op de vijf mensen levert het regelen van de financiën regelmatig stress en onrust op. Dit terwijl is aangetoond dat financieel bewustzijn van belang is voor het herstel van het consumentenvertrouwen. In het bijzijn van de kersverse Koningin werd intensief met de aanwezigen gediscussieerd over de manier waarop de consument financieel bewuster kan worden gemaakt. Ook de rol van de media kwam daarbij aan bod, aangezien zij door hun berichtgeving ingewikkelde financiële zaken toegankelijker kunnen maken
 
Volgens een van de aanwezigen, Esther- Mirjam Sent (hoogleraar economie en senator in de Eerste Kamer), biedt de financiële crisis kansen om het helemaal anders te doen. “Er moeten niet méér, maar juist ándere regels komen. Regels die van een realistisch mensbeeld uitgaan. Nu zijn de regels gebaseerd op de homo economicus die koel en calculerend is en optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden. We zouden de markt zo moeten inrichten dat we worden beschermd tegen onze begrensde rationaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld dat een hypotheek die je afsluit standaard een annuïteitenhypotheek is met een looptijd van dertig jaar en een vast rentepercentage. Je moet mensen natuurlijk keuzevrijheid geven, maar mocht je iets anders willen, dan is het risico duidelijk voor jou en krijg je heldere informatie daarover. De markt zou zo moeten worden ingericht dat we worden beschermd tegen onze begrensde rationaliteit.”
 
Rens de Jong hield als presentator de aanwezigen stevig bij de les. Aan het eind van de middag gaf hij de zaal de opdracht een krantenkop te maken over de bijeenkomst. Ingaand op de verantwoordelijkheid van aanbieder en consument waar het gaat om financiële informatie kopte Richard Weurding: “De liefde moet van twee kanten komen.”

bron: Verbond van Verzekeraars

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top