Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken

Wij schatten uw risico's goed in.

Duitse hypotheken

01-06-2013

Vanaf vandaag kunnen huizenkopers in heel Nederland een Duitse annuïteitenhypotheek tegen lage rente afsluiten. Een consortium van zo'n twintig Duitse instellingen, waaronder grootmachten als Deutsche Bank en Allianz, begeeft zich op de Nederlandse hypotheekmarkt en staat op het punt een prijzenoorlog te ontketenen met de 'dure' Nederlandse banken. .

Dit hebben twee aan het consortium gelieerde hypotheekadviseurs in Nederland en Duitsland bevestigd. De Duitse hypotheken zijn te koop bij twintig zelfstandige hypotheekadviseurs in heel Nederland.

Nederlandse adviseurs zijn pas twee weken aan het proefdraaien met Duitse hypotheken. De Duitse contactpersoon van Adfinis zegt dat er harde afspraken met de Duitse banken zijn gemaakt en dat het plan niet meer zal worden afgeblazen.

'Oorlogskas'
Het consortium bestaat naast bedrijven als Deutsche Bank en Allianz ook uit een aantal Volksbanken en Sparkassen uit de Duitse grensregio. Samen beschikken ze over een 'oorlogskas' van 200 miljard euro. Dat is vier tot vijf keer de totale jaarlijkse hypotheekproductie in Nederland. Hoeveel geld de Duitsers willen investeren, is niet bekend. Volgens de adviseur in Duitsland, anoniem uit angst te worden platgebeld door Nederlanders, ligt dat budget nog niet vast.

De Duitse banken gaan in Nederland hypotheken verkopen tegen Duitse prijzen. Die liggen ver onder die van de Nederlandse aanbieders. De rente op een Nederlandse NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar ligt nu tussen 3,9 en 4,5 procent. Het Duitse consortium vraagt hiervoor ongeveer 2,8 procent. De variabele hypotheekrente is in Duitsland circa 1,5 procent. In Nederland ligt die veel hoger.

Volgens een Duitse bemiddelaar willen Duitse banken hypotheken in Nederland verkopen omdat ze zwemmen in het geld. 'Duitse banken hebben in tegenstelling tot Nederlandse banken geen financieringsproblemen. Hier lost iedereen keurig af. Aflossingsvrij bestaat niet. Daardoor zijn de schulden laag en hebben Duitse banken veel meer spaargeld om uit te lenen. Op de verzadigde Duitse hypotheekmarkt kunnen ze dat niet kwijt. Duitse banken zien ook dat er op de Nederlandse markt weinig concurrentie is en dat de rentes daar hoog zijn. Dat maakt Nederland erg interessant.'

Daarmee hebben de binnenlandse banken er een formidabele concurrent bij. Gezien het enorme renteverschil krijgen ze het zwaar, tenzij ze hun eigen hypotheekrente fors verlagen. De Duitsers financieren maximaal 70 tot 100 procent van de koopsom, afhankelijk van onder meer het inkomen van de aanvrager, diens gezinssituatie en de (staat van de) woning.

Contact en informatie

Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor. De heer Crince le Roy helpt u graag bij het maken van de juiste keuze.


bron: De Volkskrant en Elsevier

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top