In iedere markt thuis

Het is ons niet snel te gek.

De wet BeZaVa

01-04-2013

De Ziektewet is slechts een klein onderdeel van de veranderingen waar werkgevers én werknemers mee geconfronteerd worden. Hoe kunt u als werkgever nu al inspelen op de aankomende veranderingen? En hoe kunt u hier op korte termijn al financieel voordeel bij behalen? Is het mogelijk om eigen risicodragerschap Ziektewet te verzekeren?

Waarom opnieuw ingrijpen?
Uit de WIA Evaluatie in 2010 bleek dat de maatregelen effect hadden op de instroom in de WGA vanuit een vast dienstverband. Echter nam de instroom vanuit de Ziektewet inmiddels zulke vormen aan dat 55% van alle instroom daar vandaan komt. En dat terwijl slechts een zesde van de beroepsbevolking werkt met een flexibel contract en dus in het vangnet terecht kan komen.

De werkgever wordt nu niet geprikkeld om actie te ondernemen als een medewerker met een tijdelijk contract ziek uit dienst gaat. Zowel de Ziektewet als de eventueel daar op volgende WGA uitkering wordt bekostigd uit de sectorpremie. In tegenstelling tot de gedifferentieerde WGA-premie die stijgt of daalt wanneer de instroom in de WGA vanuit vast dienstverband toeneemt of afneemt, merkt de werkgever nu niets van meer of minder instroom in de Ziektewet of WGA-flex.

Wet BeZaVa
Met de invoering van de wet BeZaVa worden zowel de werkgever als de werknemer meer geprikkeld om langdurige arbeidsongeschiktheid bij werknemers met een tijdelijk dienstverband te voorkomen. Dit gaat dus verder dan alleen een aanpassing in de Ziektewet.

De belangrijkste prikkel voor de werknemer (de arbeidsverledeneis) is als gevolg van het Deelakkoord tussen PvdA en VVD met een jaar uitgesteld tot 1-1-2014. Sociale partners hebben van staatssecretaris de Krom een jaar gekregen om met een werkend en kostenneutraal alternatief te komen. Voor u als werkgever krijgt u vanaf 1-1-2014 te maken met nieuwe werkgeverspremies. Tot tien werknemers worden alle premies sectoraal bepaald. Daarboven tot honderd werknemers wordt dit een combinatie van sectorpremie en individuele premie. Nu betaalt u nog een WGA-premie (via UWV of verzekeraar) en een sectorpremie (WW, WGA Flex en Ziektewet in één premie).

Vanaf 1-1-2014 gaat u naast de sectorpremie drie premies betalen:
1. WGA Vast: de premie zoals u die nu al gewend bent afhankelijk van de instroom van vaste werknemers in de WGA. Deze premie betaalt u aan UWV of aan een verzekeraar indien u eigen risicodrager bent voor de WGA.
2. WGA Flex: dit is een nieuwe premie die wordt vastgesteld afhankelijk van de instroom in de WGA vanuit de Ziektewet. Er wordt gekeken naar werknemers die vanaf 1-1-2010 bij u ziek uit dienst zijn gegaan en na 104 weken ziekte uiteindelijk in de WGA zijn ingestroomd.
3. Ziektewetpremie: de premie die u nu betaalt via de sectorpremie wordt individueel bepaald afhankelijk van de instroom in de Ziektewet door ex-werknemers die vanaf 1-1-2012 bij u ziek uit dienst zijn gegaan. Deze premie wordt apart bij u in rekening gebracht.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top