Omdat u niet altijd alleen bent

Wij schatten uw risico's goed in.

Claims en schadevrije jaren

03-11-2018

Een schade claimen op uw autoverzekering kan zorgen voor een forse stijging van de premie. In dit artikel besteden wij aandacht aan het verliezen van schadevrije jaren als gevolg van schadeclaims. Verzekeraars laten de hoogte van de premie van de autoverzekering sterk afhangen van de opgebouwde schadevrije jaren. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de premie. Door het claimen van een schade op de autoverzekering kunt u de opgebouwde jaren weer verliezen. U bouwt ze langzaam op, maar bij schade kunt u in één keer 5 schadevrije jaren verliezen.

Hoe bouwt u schadevrije jaren op?

Iemand die 3 jaren geleden het rijbewijs heeft gehaald en nog nooit autoschade heeft gehad hoeft nog geen 3 schadevrije jaren te hebben. U bouwt namelijk deze jaren pas op nadat u een autoverzekering op eigen naam hebt. Bij een schadeclaim verliest u gelijk weer 5 jaren. Het claimen van een schade wordt dus zwaar ontmoedigd.

Welke schades kosten u nou schadevrije jaren?

Bijvoorbeeld diefstal, stormschade, ruitbreuk en schade door een aanrijding met loslopende dieren kunt u claimen zonder dat het effect heeft op het aantal schadevrije jaren. Schade aangericht aan anderen en op de autoverzekering geclaimde eigen schade door bijvoorbeeld een aanrijding kunnen wel een sterke stijging van de premie tot gevolg hebben. Over meerdere jaren gerekend kunt u wel een paar duizend euro extra aan premie betalen.

De gevolgen van een claim hangen af van meerdere factoren

De gevolgen zijn natuurlijk afhankelijk van de verzekeringsvorm en het aantal schadevrije jaren dat u op uw naam heeft. Met 15 schadevrije jaren op naam heeft u er minder last van dan als u maar 5 schadevrije jaren op naam hebt. Vooral met een dure auto met een WA + volledig casco autoverzekering en maar een paar schadevrije jaren kan het effect groot zijn.

Hoe kunt u een sterke stijging van de premie voorkomen?

Bij het kopen van een auto sluit u de autoverzekering af die het beste past bij uw auto. Na een schadeclaim kan het mogelijk uit om over te stappen naar een andere verzekeraar. Door de daling van het aantal schadevrije jaren heeft u mogelijk niet meer de autoverzekering met de aantrekkelijkste premie. Ook loont het de moeite om de verzekeringsvorm ook even tegen het licht te houden. Door het ouder worden van de auto kan het in de loop der jaren uit om te gaan voor een beperktere dekking tegen een lagere premie.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top