Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Brandveiligheid

26-02-2018

De brandveiligheid van seniorencomplexen kan flink worden verbeterd. In de aanloop naar het algemeen overleg Bouwregelgeving en energiebesparing, donderdagmiddag in de Tweede Kamer, heeft het Verbond van Verzekeraars adviezen aangedragen. 

Op aandringen van 50PLUS is aan de agenda van het AO de brandveiligheid van seniorencomplexen toegevoegd. Nu zijn voor deze gebouwen de reguliere brandveiligheidsvoorschriften van toepassing, maar minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Kamer al toegezegd dat de regels worden aangescherpt. Ook het Verbond van Verzekeraars vindt het belangrijk dat de overheid in het bouwbesluit extra rekening houdt met de brandveiligheid van seniorenwoningen. Verzekeraars brengen aan de hand van schadeclaims in kaart wanneer en waar woningbranden plaatsvinden. Volgens cijfers van de stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp bij brand biedt, steeg het aantal branden bij zorginstellingen van 92 in 2015 naar 134 in 2016. Op basis van waarnemingen van diezelfde stichting vrezen verzekeraars ook een stijging bij seniorencomplexen.

Rook

Waar voor ziekenhuizen speciale eisen gelden, zijn die nu niet van toepassing op seniorenwoningen. Toch zijn de bewoners of patiënten ook daar vaak moeilijk of niet zelfredzaam. Met name bij seniorenwoningen is rook wellicht nog een groter probleem dan brand. Als er minder rook is, hebben mensen langer de tijd om te vluchten. Het Verbond stelt dat in het gebruik van bouwmaterialen en door middel van brandscheidingen bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw flinke verbeterslagen kunnen worden gemaakt.

Bouwmaterialen

Door het gebruik van brandbare materialen in constructies kunnen branden zich veel sneller uitbreiden dan gewenst, met alle gevolgen voor de mogelijkheden om te blussen en te vluchten. Verzekeraars adviseren daarom waar mogelijk alleen onbrandbaar materiaal te gebruiken, in elk geval voor de hoofddraagconstructie, de gevels, daken en wanden inclusief isolatiematerialen. Het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen, zeker zonder het internationaal keurmerk (de zogeheten FM approval), raden zij af.

Brandscheidingen

Daarnaast is het effectief om gebouwen te compartimenteren door brandscheidingen met een brandwerendheid van minimaal 60 minuten tot 240 minuten, afhankelijk van de bestemming en vuurbelasting. Het Verbond van Verzekeraars vraagt ten slotte extra aandacht voor zelfsluitende deuren, elektra, glas, verdiepingsvloeren, leiding- en kabelschachten. Over deze technische specificaties denkt de sector graag mee.

Veiligheid in en rond het huis

Om de veiligheid in en rond het huis te verbeteren, werkt het Verbond van Verzekeraars samen met andere partijen. Ook verzamelen ze cijfers over inbraken en branden, die ze delen met politie, brandweer en consumenten. Samen met Brandweer Nederland brengt het Verbond van Verzekeraars jaarlijks de Risicomonitor woningbranden uit.

(bron: Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top