Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

BPM en BTW

07-10-2019

U betaalt BTW en BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) als u een personenauto, bestelwagen of motor koopt. Nieuw of tweedehands, dat maakt voor de berekening geen verschil. Bij het vaststellen van het BPM-bedrag wordt uitgegaan van de nieuwwaarde. Als u een zakelijke (bestel)autoverzekering aanvraagt, kunt u de BPM en BTW verrekenen. Hoe zit dat nou precies?

BPM, BTW en de Belastingdienst
Het bedrag dat je bij de aanschaf van een (bestel)auto aan de dealer betaalt bestaat uit:

  • de prijs voor de (bestel)auto
  • vermeerderd met de BPM

Over deze totaalsom betaalt u nog BTW.

Bent u een zakelijke rijder dan komt u mogelijk in aanmerking voor BTW- en BPM-vrijstelling. Heeft u recht op deze vrijstelling? Dan is het gebruikelijk de BPM en BTW te laten verrekenen op het moment dat u de (bestel)autoverzekering afsluit. Of u deze mogelijkheid hebt hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw accountant of boekhouder kan u daar verder mee helpen. In een dit geval kan de Belanstingdienst of wij als verzekeringsbedrijf u geen uitsluitsel geven.

Vrijstelling en verzekering
Blijkt dat u inderdaad recht heeft op vrijstelling van BTW / BPM, dan kunt u dit laten verrekenen met uw verzekering. Hoe zit dat precies?

  • Bij aankoop betaal je de BPM- en BTW-bedragen aan de dealer (in de bruto aankoopprijs).
  • Zodra u deze bedragen als voorbelasting indient bij de Belastingdienst, worden deze bedragen verrekend met de BTW die u op een later moment moet betalen.
  • Plussend en minnend betaalt u onderaan de streep dus niets. U kunt de BPM- en BTW-bedragen daarom ook nooit ‘verliezen’als u de auto total loss rijdt.
  • Uw bestelauto voor het totale aankoopbedrag verzekeren is om die reden niet nodig.

Lagere premie
Kortom, als u de BPM- en BTW verrekent bent u voor een lager bedrag verzekerd. De uiteindelijke uitkering van de verzekeraar zal hierdoor lager zijn dan wanneer u verzekert voor een bedrag inclusief BTW en BPM. Omdat het bedrag waarvoor u bent verzekerd laag is, betaalt u minder verzekeringspremie.

Gevolgen verkeerd ingevulde aanvraag
Wat gebeurt er als u invult dat u BTW en/of BPM kunt verrekenen en achteraf blijkt dat dit toch niet mogelijk is? Of juist andersom?

  • In het eerst geval, waarbij u onterecht hebt aangegeven dat u BTW en/of BPM kunt verrekenen, zal de uitkering bij schade exclusief BTW en BPM worden gedaan. De uitkering zal daardoor lager zijn dan het bedrag dat u daadwerkelijk nodig hebt voor het herstel of de vervanging van de bestelauto. U gaat daarmee dus het schip in.

Heeft u er juist niet voor gekozen om BTW en BPM te verrekenen?

  • Als de verzekeraar op basis van je bedrijfsactiviteiten oordeelt dat u BTW en BPM mag verrekenen, dan vraagt hij u om een verklaring van uw boekhouder waaruit het tegendeel blijkt (dus dat je géén BTW en BPM mag verrekenen). Kunt u zo’n verklaring niet overhandigen? Dan wordt de schade exclusief BTW en BPM uitgekeerd. Sommige verzekeraars bieden u in dat geval nog wel premierestitutie aan voor de teveel betaalde premie.
Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top