Al meer dan 30 jaar ervaring

Wij werken in heel Nederland

Bijdrage APS pensioenteam

01-04-2020

Op 1 maart 2020 is de meldingsplicht voor werkgevers binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren, ingegaan. Dit vloeit voort uit de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). Wij vertellen u graag wat dit betekent.

DE WagwEU

De arbeidsvoorwaarden voor werknemers die tijdelijk gedetacheerd zijn bij een buitenlandse werkgever zijn geregeld in de WagwEU. Doel hiervan is het voorkomen van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De gedetacheerde werknemers hebben recht op een aantal belangrijke arbeidsvoorwaarden, overeenkomstig de Nederlandse wetgeving. Een aantal van deze belangrijke arbeidsvoorwaarden zijn:

  • het minimumloon en vakantietoeslag
  • arbeidstijdenwet
  • een minimum aan vakantiedagen
  • gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • veilige werkomgeving
  • voldoende rusttijden
  • onkostenvergoeding

Tijdens het verblijf in Nederland moet de arbeidsovereenkomst met de buitenlandse werkgever in stand blijven.

Een voorbeeld waarbij WagwEU van toepassing is: Een Nederlandse gemeente aan de grens van Belgiƫ laat een nieuw gemeentehuis bouwen. Voor een deel van de bouw huurt de gemeente een Belgisch bedrijf in. Dit bedrijf komt voor een half jaar met eigen personeel in Nederland werken. Dit personeel heeft dus recht op bescherming door de Nederlandse arbeidswetten. Dit betekent bijvoorbeeld recht op het Nederlandse minimumloon, ook als het minimumloon in Belgiƫ lager ligt. Daarnaast is ook de cao voor de bouw van toepassing.

Meldingsplicht

Vanaf 1 maart 2020 zijn buitenlandse ondernemingen die in Nederland werkzaamheden uitvoeren verplicht deze werkzaamheden vooraf te melden bij het online meldloket van het Ministerie van Sociale Zaken. De meldingsplicht gaat in voor nieuwe opdrachten. Deze meldingsplicht heeft ook gevolgen voor de Nederlandse opdrachtgever waar de gedetacheerde werknemer werkzaamheden verricht. De Nederlandse opdrachtgever dient namelijk te controleren of melding bij het meldloket gedaan is en of de melding correct is uitgevoerd. Als u als Nederlandse opdrachtgever geen controle van de gegevens hebt gedaan binnen 5 dagen na aanvang van de werkzaamheden kunt u hier een boete voor krijgen.

Dit is een bijdrage van onze collega's van APS pensioenteam.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top