Bijzondere klanten

Goed in het bedenken van oplossingen.

Banken in de piepzak

13-06-2017

De vier Nederlandse grootbanken maken zich grote zorgen over de wijze waarop zij om dienen te gaan met klanten met een aflossingsvrije hypotheek bij wie een forse restschuld dreigt. Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank geven tegenover het Financieele Dagblad unaniem aan dat een forse ondercapaciteit dreigt indien zij van de AFM al deze klanten zelf proactief zouden moeten benaderen. Er zou dan zelfs geen capaciteit meer zijn om nieuwe hypotheken te verstrekken.

Ongeveer 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een hypotheek waar niet of nauwelijks op afgelost wordt. Die klanten zouden volgens toezichthouder AFM mogelijk in de problemen komen aan het einde van de looptijd van hun hypotheek, met name als er onvoldoende spaar- of pensioengeld is om de eventuele restschuld af te lossen. De toezichthouder wil dat de banken de probleemgroep in kaart brengen en zich daarbij baseren op bestaande data, zoals inkomensgegevens, en niet op aannames.

Ernstig capaciteitsprobleem

De grootbanken vrezen dat een generieke proactieve benadering van alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek tot ernstige capaciteitsproblemen leidt. “De vrees is dat we straks van de AFM alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek op dezelfde manier moeten benaderen als een groep van zevenduizend klanten met een potentieel probleem die we zelf hebben geïdentificeerd”, aldus Theo Harms van Rabobank tegenover het FD. “Daar hebben we de capaciteit helemaal niet voor”Geen van de banken. Dan kan er straks geen hypotheek meer worden verstrekt.”

Actuele inkomensgegevens

Hoewel de AFM in een reactie benadrukt dat in eerste instantie de meest problematische groep kan worden benaderd, de mensen met een aflossingsvrije hypotheek van meer dan 100% van de woningwaarde die dicht tegen de einddatum zitten, zijn de banken er niet gerust op. Temeer veel klanten niet genegen zijn om hun actuele inkomensgegevens of andere (spaar)saldi te delen met de bank.  “Als mensen hun actuele inkomen niet willen vertellen kunnen we dat niet afdwingen”, aldus Dennis Noordervliet van ING.

(bron AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top