Van alle markten thuis

Door ervaring wijs geworden.

Bank zoekt grens van provisieverbod op

09-09-2013

Terwijl het ministerie van Financiën nog werkt aan de definitieve wettekst, zoeken banken al naar manieren om het provisieverbod voor beleggingsfondsen te omzeilen.Tussenpersonen, zoals banken, krijgen nu nog vergoedingen van fondsenhuizen voor het aanbieden van beleggingsfondsen. Dergelijke provisies worden vanaf 2015 echter verboden. De grote banken zoeken daarom naar alternatieven, in de vorm van inkoopkorting, zeggen verschillende ­makers van beleggingsfondsen.

Onderaannemers voor de banken
De banken willen kwantumkorting afdwingen door het geld van hun klanten gebundeld aan te bieden bij een vooraf geselecteerd fondsenhuis. Nu kopen ze nog voor elke klant apart een aandeel in een beleggingsfonds.
In de nieuwe situatie geeft de bank een fondsenhuis een beleggingsmandaat, zoals institutionele beleggers dat ook afgeven. Die betalen veel minder wanneer zij via een mandaat hun geld in beheer geven aan een fondsmanager. Hans Rademaker van fondsenhuis Robeco verwacht dat fondsenhuizen gaan optreden als een soort onderaannemers voor de banken. ‘Wij zullen dan bijvoorbeeld ABN Amro gaan bedienen zoals we institutionele beleggers als PGGM nu ook bedienen.’

Ingrijpen
De vraag is in hoeverre banken de korting doorgeven aan de klant. Dat zal zwaar wegen voor de toezichthouder. Het provisieverbod is bedoeld om perverse prikkels weg te nemen. Als de kans bestaat dat banken hun keuzen wederom laten afhangen van de hoogte van de korting, zal de toezichthouder mogelijk ingrijpen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbood eerder al constructies om het lopende provisieverbod voor verzekeringen en hypotheken te omzeilen. De AFM wil nog niet reageren; de banken houden zich op de vlakte.

(bron: Financieel Dagblad)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top