Voor persoonlijk advies

Net even wat meer aandacht!

Asbest, over en uit

03-05-2019

Per 2024 zijn asbestdaken definitief verboden in Nederland. Is er in het dak van uw boerderij, schuur of loods asbest verwerkt? Dan is asbestsanering verplicht. Het laten verwijderen van asbest is uw eigen verantwoordelijkheid en het advies luidt hier op tijd mee te beginnen. Maar hoe pakt u dit aan en waar moet u rekening mee houden?

Asbestdaken vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Daarom heeft de Tweede Kamer besloten asbestdaken vanaf 31 december 2024 definitief te verbieden. Hierbij gaat het om asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Bij slijtage van deze dakbedekking kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. In 2024 zijn asbesthoudende daken minstens 30 jaar oud waardoor er nu actie ondernomen moet worden.

Wat moet ik doen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of er asbest in uw dak zit. Asbest werd tot 1994 in honderdduizenden gebouwen verwerkt in o.a. dakbedekkingen. U kunt zelf controleren of er asbest aanwezig is, maar u kunt ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Wordt er asbest geconstateerd, dan moet dit professioneel verwijderd worden. Als ondernemer mag u dit niet zelf doen. De kosten voor het verwijderen kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor bent u in principe zelf verantwoordelijk. 

Kosten asbest verwijderen

Tot voor kort was het mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken, maar eind 2018 is het plafond van het totale subsidiebudget van € 75 miljoen bereikt. Beschikt u niet over de financiële middelen om het asbestdak te vervangen, dan kunt u volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds.

Belangrijk: controleer uw verzekering

Het verzekeren van asbesthoudende daken is ingewikkeld. Verzekeraars spelen in op het asbestverbod door hun risicoprofiel aan te passen. Met het asbestverbod in het achterhoofd veranderen verzekeraars hun premies, polisvoorwaarden en schaderegelingen. Reden is dat bedrijven bij schade door bijvoorbeeld brand het asbestdak niet mogen repareren maar helemaal moeten vervangen. Bovendien had het dak toch binnen enkele jaren moeten worden vervangen. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld nog slechts een deel van de herbouwwaarde uit. Laat u hierover goed adviseren door een financieel adviseur. Hij kent de risico’s en weet waar u op moet letten.

(bron: Adfiz)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top