Sportief zaken doen

Wij werken open en transparant.

Asbest in het gebouw, wie is aansprakelijk?

15-10-2011

Allereerst is de bezitter op grond van de wet aansprakelijk voor een gebrekkige opstal. Als verhuurder van een pand geldt aansprakelijkheid voor een gebrekkige verhuurde zaak (art.7:204 BW). Ook kan de eigenaar van een opstal aansprakelijkheid worden gehouden op grond van onrechtmatige daad (art.6:162 BW).

Voor de aansprakelijkheidsvraag is het relevant of het asbesthoudende materiaal welliswaar latent in het gebouw aanwezig is, maar niet vrijkomt of dat abestdeeltjes (door bijvoorbeeld brand of inbraak) wel vrij komen.

In de zaak met de Primafoonwinkel bevond zich tussen het dak en het systeemplafond zeer schadelijke bruine asbest. Tijdens een inbraak is dat asbest vrijgekomen doordat de inbrekers gaten in het plafond hadden geboord. Het vrijkomen van bruin asbest dat schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid leverde volgens het hof wél een gebrek op. De opstal voldeed niet aan de eisen die men daaraan vanuit een oogpunt van veiligheid mag stellen.

Indien aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad speelt, diende de eigenaar op de hoogte te zijn van een gevaarlijke situatie. Dat is minder eenvoudig om aan te tonen.

Treedt er een verzekering in werking?
Vaak heeft een bedrijf meerdere verzekeringen. Het risico is op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen inmiddels uitgesloten. Dat geldt niet altijd voor de brandverzekering en de milieuschadeverzekering (MSV). Een MSV biedt in beginsel dekking van verontreiniging aan de bodem en het oppervlakte water. Het verwijderen van asbest valt niet onder de (primaire) dekking. Ook de brandverzekering zal hier geen vergoeding verstrekken omdat de schade is veroorzaakt door een de aard of een gebrek van die zaak zelf.

In het geval van de Primafoonwinkel zijn de kosten van asbestsanering waarschijnlijk niet te verhalen op een verzekering. De conclusie is de dat de eigenaar van een pand een substantieel onverzekerd aansprakelijkheidsrisico loopt wanneer zijn pand asbesthoudende materialen bevat.    

  

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top