Advies op maat gemaakt

Wij hebben (bijna) altijd een passende oplossing.

Appartementsrecht

01-06-2019

Appartementsrecht geldt voor iedereen die een appartement koopt. Bij het kopen van een appartement koopt u eigenlijk een gedeelte van het gebouw. Appartementen bevinden zich tenslotte altijd in gebouwen met meerdere appartementen. Het appartementsrecht houdt in dat de de eigenaar van het appartement niet alleen recht heeft op het gebruik van het appartement, maar bovendien recht heeft op gebruik van de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld de lift, de tuin of het trappenhuis. 

Splitsingsakte

Indien een gebouw bestaat uit verschillende appartementen en deze appartementen staan allemaal afzonderlijk ingeschreven bij het Kadaster, dan is het gebouw 'gesplitst'. De reglementen en de tekening van de splitsing zijn vastgelegd in de splitsingsakte. De splitsing heeft automatisch als gevolg dat er een VvE is ontstaan. De splitsingsreglementen beschrijven de rechten en plichten van de eigenaren van de appartementen.

Verzekeren van een VvE

Er zijn verschillende verzekeringen voor Verenigingen van Eigenaars. Sommige VvE verzekeringen zijn verplicht en andere zijn optioneel. De opstalverzekering is de belangrijkste verzekering van de VvE. De opstalverzekering (soms ook gebouwenverzekering genoemd) dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het pand zoals de gevels, vloeren en muren. Het bestuur van de VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De vergadering van de VvE  maakt, op basis van offerte’s, een keuze tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Appartementenclausule

De appartementenclausule is een clausule (artikel / bepaling) in de polis waarin staat dat als er schade ontstaat door de schuld van één appartementseigenaar, de verzekeraar toch de schade vergoedt. Zelfs als dit normaalgesproken een reden zou zijn om helemaal niets uit te keren. Het bestuur van de VvE is verplicht om ervoor te zorgen dat een appartementenclausule in de polis wordt opgenomen. Lees hier over een casus waarbij de appartementsclausule zijn nut heeft bewezen.

Eigenaarsbelang / individuele woningverbeteringen

De meeste opstalverzekeringen gaan ervan uit dat in elk appartement dezelfde (standaard) keuken en badkamer zit. Daardoor zijn woningverbeteringen (zoals een nieuwe keuken of badkamer) meestal niet inbegrepen in de polis van de VvE. Dit kan bij schade tot nare gevolgen leiden. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp. 

VvE Aansprakelijkheidsverzekering

De tweede verplichte VvE verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd). De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden (of spullen van derden) die veroorzaakt worden door (gebreken aan) het pand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakpan die van het dak waait en schade aan een auto veroorzaakt.

Advisering door VvE-beheerder

VvE beheerders moeten een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om over VvE verzekeringen te mogen adviseren.

(bron: Nederland VvE)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top