Zekerheid voor nu en in de toekomst

Wij staan klaar met raad en daad.

AOV niet zomaar omzetten

01-03-2020

Waarom mag een AOV niet worden omgezet van een privé situatie (lees ook maatschap, éénmanszaak of VOF) naar een Besloten Vennootschap (BV) tijdens een lopende claim? Als iemand een AOV in privé afsluit, dan is de premie volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De ­premie is aftrekbaar, omdat over de periodieke uitkering i.v.m. invaliditeit, ziekte of ongeval inkomstenbelasting verschuldigd is.

De verzekeraar is wettelijk verplicht om over de uitkering loonheffingen (loonbelasting, premies volks verzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet) in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. De verzekeraar keert dan netto uit. Is de AOV gesloten door een BV dan is dit anders. De ­premie is dan niet aftrekbaar van de inkomsten belasting, maar wordt ten laste gebracht van de winst.

Dit resulteert in een voordeel in de vorm van minder te betalen vennootschapsbelasting. De uitkering die de verzekeraar aan de BV doet, verantwoordt de BV vervolgens als winst en is niet belast voor inkomstenbelasting. De verzekeraar keert dan ook bruto aan de verzekeringnemer uit; zij verzorgen geen inhoudingen.

Gebruikt de BV de uitkering als (door)betaling van het salaris van de DGA, dan wordt deze geboekt als uitgave. De ­BV is daarbij verplicht om inkomstenbelasting in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Het is niet toegestaan om tijdens arbeidsongeschiktheid van de verzekerde de AOV om te zetten van privé naar BV. Bij een wijziging van privé naar BV ontstaat er namelijk een wijziging van het fiscale regime wat resulteert in naheffingen voor de verzekeringnemer. De Belastingdienst gaat er in dat geval namelijk van uit dat er ten onrechte premie is afgetrokken voor de inkomstenbelasting. Andersom van BV naar privé is onder bepaalde voorwaarden wel toe gestaan.

Zo zal de BV bijvoorbeeld een verklaring moeten afgeven dat er geen sprake is van een (dreigend) faillissement. De BV draagt de in houdingsplicht voor de inkomstenbelasting dan over aan de verzekeraar.

(bron: MOVIR)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top