Van alle markten thuis

Door ervaring wijs geworden.

Ontbranding, zo gebeurd

01-11-2016

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Daarom staan in de Risicomonitor Woningbranden niet alleen cijfers, maar ook brandpreventietips. Marcel van Galen, voorzitter van de vakgroep Brandveilig leven van Brandweer Nederland, vertelt hoe je brand voorkomt.

Hang rookmelders op de juiste plek
“Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de gezinnen in Nederland rookmelders heeft, maar dat die bij slechts 30 procent op de juiste plek hangen en werken. Wij adviseren om rookmelders op te hangen in verkeersruimtes, zoals de hal en overloop, én die onderling te koppelen, zodat bij brand beneden ook de brandmelders boven afgaan. Plaats ook rookmelders in je slaapkamer, want onderzoek wijst uit dat je tijdens je slaap minder hoort en ruikt. En als je het echt goed voor elkaar wilt hebben, zorg je ook voor rookmelders op plekken waar brand kan ontstaan, zoals de wasruimte of bij de cv-ketel. 

Let op elektrische apparatuur
“Elektrische apparatuur staat in bijna elke regio in de top drie van meest voorkomende oorzaken van brand. Sluit niet te veel of te zware elektrische apparatuur op één enkele stekker aan. Maak apparatuur stofvrij door bijvoorbeeld het stoffilter van je droger te reinigen. Rol een haspel helemaal uit, anders wordt hij bloedheet. En laat de oplader niet in het stopcontact zitten als je telefoon of tablet niet aan het opladen is. Alles wat heet wordt, kan ontbranden.”

Vlam-in-de-pan
“Vlam-in-de-pan is nog steeds een belangrijke oorzaak van brand. Dat verbaast mij, omdat de brandweer hier ontzettend veel voorlichting over geeft. Gebruik een goede friteuse in plaats van het ouderwetse pannetje met vet. En blijf in de keuken. We snappen allemaal dat je lekkere trek hebt als je na een avondje stappen thuiskomt. Maar ga dan niet op de bank je roes uitslapen terwijl je kroketjes staan te bakken.”

Veeg de schoorsteen
“Het onderhoud van de schoorsteen van een open haard of houtkachel is en blijft belangrijk. Vooral bij oudere woningen is er kans op ontbranding door allerlei troep in het rookkanaal. Het is verstandig de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen.”

Deur dicht tijdens het slapen
“Dit is één van onze belangrijkste boodschappen tijdens de Nationale Brandpreventieweken, die momenteel bezig zijn. Het is natuurlijk lekker fris om de slaapkamerdeur open te laten tijdens het slapen. Maar veel dodelijke slachtoffers van brand zijn overleden tijdens hun slaap door rook. Ze hebben niet eens gemerkt dat er brand is, want je ruikt de rook niet als je slaapt. Door de deur dicht te doen, vergroot je je overlevingskansen bij brand enorm.” 

(brond: Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top