Sterk in oplossingen

Sterk in advies!

Alarm over kabinetsplan voor woningmarkt

01-05-2012

Dit houdt in, dat de renteaftrek in dertig jaar tot nul wordt afgebouwd. Dat heeft volgens algemeen directeur Richard Weurding dramatische gevolgen voor de koopkracht, de waarde van woningen en de woningmarkt zelf. Ook de brancheorganisaties Bouwend Nederland, de Vereniging Eigen Huis en diverse woningmarktdeskundigen hebben inmiddels de noodklok geluid.

Uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) blijkt dat een verplichte annuïtaire hypotheek of een fiscaal annuïtair schema vergeleken met de op dit moment meest populaire hypotheekvorm (de helft aflossingsvrij, rest spaar- of levenhypotheek) op termijn leidt tot ruim veertig procent hogere maandlasten. Omdat nieuwe kopers minder kunnen lenen, kan dit een drukkend effect op de woningprijzen van maximaal twintig procent hebben. Daarnaast leidt zo’n ingreep tot een administratieve chaos voor uitvoerders en fiscus, een punt waarvoor ook econoom Lans Bovenberg aandacht vraagt.

Sterk negatieve gevolgen
Algemeen directeur Richard Weurding: “We krijgen steeds meer signalen dat het kabinet met zo’n ad-hocmaatregel gaat komen. Dat heeft echt sterk negatieve gevolgen, waarvoor we nu al willen waarschuwen. De woningmarkt zou nog meer op slot worden gedraaid, starters komen nog moeilijker aan de bak en zo’n rigide aanpak past eerlijk gezegd ook niet bij deze tijd. Als je alleen nog annuïtaire hypotheken toestaat, dan beperk je de concurrentie. Uiteraard raakt dit de verzekeringssector zelf. Maar hier geldt: wat slecht is voor onze klanten is ook slecht voor onze bedrijven.”

Het Verbond bepleit een brede aanpak van de woningmarkt, waarbij de nadruk verschuift van maximaal lenen naar bouwsparen, met een geleidelijke afbouw van de hypotheekschuld en het beslag van de woningmarkt op de rijksbegroting. Weurding: “Noem het een cultuuromslag. Vermogensopbouw wordt des te belangrijker in het licht van de vergrijzing en oplopende zorgkosten. Er zijn alternatieven voor dit kabinetsplan met veel minder schadelijke gevolgen. Een groep van 22 hoogleraren heeft recent voorstellen gedaan die ons wat dat betreft meer aanspreken dat wat er nu op ons af dreigt te komen.”

(Bron: Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top