Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

Aflossingsvrije hypotheek

01-04-2017

Opvallend is dat veel mensen niet precies weten hoe het werkt met een aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek loopt, net als veel andere hypotheken, meestal dertig jaar. Aan het eind van deze periode zult u de hypotheek moeten aflossen. Kunt of wilt u niet aflossen, dan zult u moeten onderzoeken of u de hypotheek kan voortzetten. Er moet dan voor de geldverstrekker wel voldoende zekerheid zijn.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde en zit u aan het einde van de looptijd met een enorme restschuld. Deze schuld moet dan wel worden voldaan!  Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Aflossen of verlengen?

Het aflossen van de hypotheek aan het einde van de looptijd kan met eigen geld of met de opbrengst van de verkoop van de woning. Ook kunt u onderzoeken of uw bank de looptijd wil verlengen. Meestal gebeurt dit niet automatisch. De meeste geldverstrekkers stellen voorwaarden aan verlenging. Zij toetsen dan uw inkomen opnieuw en kijken opnieuw naar de waarde van uw woning. 

Wat kan u doen?

U kunt de hypotheekschuld op verschillende manieren omlaag brengen. Door bijvoorbeeld tussentijds af te lossen. Bij de meeste banken kunt u jaarlijks tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Een bedrag ineens, of regelmatig via internetbankieren. Momenteel is de rente historisch laag. Als u een nieuwe renteperiode aangaat met een lagere hypotheekrente, houdt u maandelijks geld over. Dit geld kunt u gebruiken om af te lossen of te sparen en later mee af te lossen.

Verhuizen en oversluiten

Een verhuizing naar een andere koopwoning heeft gevolgen voor de hypotheek. Voor verhuizers mag een aflossingsvrije hypotheek bij veel geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het nieuwe huis, ook al hadden ze eerder een hoger aflossingsvrij deel. Ook als u de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker geldt deze grens.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top