Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Achilleshiel in nieuw pensioencontract

01-04-2013

Tegelijkertijd hebben deze deelnemers zelf vrijwel niets te kiezen. Dat zullen ze op den duur niet meer aanvaarden en daarom is dit gebrek aan zeggenschap een achilleshiel van formaat.
 
Dit betoogde algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars jop 19 maart tijdens het congres ‘Pensioen Actualiteiten’ in het Mercure Hotel te Amsterdam: “Het nieuwe pensioencontract is beter bestand tegen de gure wind, kan schokken beter absorberen, stabiliseert de premies en heeft nog meer belangrijke voordelen. Maar we zullen moeten onderkennen dat het nieuwe pensioencontract een achilleshiel van formaat heeft omdat het de risico’s bij de klant legt terwijl die daar hoegenaamd niets over te zeggen heeft. Op den duur zullen nog maar heel weinig mensen dat willen accepteren”, aldus Weurding.
Volgens Weurding heeft het Nederlandse pensioenstelsel jarenlang terecht de wereldranglijst van beste systemen aangevoerd, maar wordt dat al lang niet meer zo beleefd. Pensioenrechten worden immers aangetast onder invloed van de financiële crisis, gestegen levensverwachting en forse beperking van het
Witteveenkader, waardoor het bereiken van een goed pensioen vrijwel onmogelijk wordt. Maar ook maatschappelijke trends, zoals de toegenomen arbeidsmobiliteit en de afnemende solidariteit tussen jong en oud, zetten het stelsel onder druk.
 
Pensioenuitvoerders ontwikkelen tegen deze achtergrond vrij complexe en diverse regelingen, die aan deelnemers niet meer goed zijn uit te leggen, aldus Weurding. Hij bepleit daarom een fundamentele discussie over de toekomst van het stelsel, waarbij een van de uitgangspunten moet zijn dat de pensioen-deelnemer meer te vertellen krijgt. “De klant heeft op dit moment eigenlijk hoegenaamd geen rol. (…) We zijn op een punt gekomen dat we ook op pensioengebied het primaat aan de klant moeten geven”.
 
Het Verbond van Verzekeraars heeft het bureau TNS NIPO gevraagd onderzoek te doen naar wat een klant van een pensioenregeling verwacht, wat hij daar voor over heeft en in welke mate hij daar zelf iets over te zeggen wil hebben. Daarbij worden vier scenario's aan consumenten voorgelegd, op basis waarvan de sector een visie wil ontwikkelen.

De resultaten hoopt het Verbond van Verzekeraars voor september te kunnen publiceren.

bron: Verbond van Verzekeraars

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top