Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Wel of geen eigen risico drager worden voor de WGA?

Wat zijn nu de voordelen voor eigen risico dragers?

Met de invoering van de WIA  heeft u als werkgever sinds 2007 de mogelijkheid om te kiezen tussen een publieke of private verzekering in de regeling voor gedeeltelijke arbeids-ongeschiktheid (WGA).

Indien u van het UWV overstapt naar een particuliere verzekeraar betaalt u geen gedifferentieerde WGA premie meer. U kunt het eigenrisicodragerschap voor de WGA jaarlijks op 1 januari of op 1 juli laten ingaan. De aanvraag daarvoor moet ten minste dertien weken vóór de beoogde ingangsdatum – dus vóór 2 oktober of vóór 1 april – bij de Belastingdienst binnen zijn. Bovendien moet u een garantieverklaring overleggen (wettelijk verplicht). De drie jaren voorafgaand aan de aanvraag bent u niet al eerder eigenrisicodrager voor de WGA geweest.

Voordelen voor eigenriscodragers

Een werkgever die eigenrisicodrager wordt, is niet langer afhankelijk van de inspanningen die het UWV verricht. Als eigenrisicodrager neemt u de regie van de verzuimbegeleiding en reïntegratie geheel in eigen hand. Het blijkt dat werkgevers die eigenrisicodrager zijn, mede dankzij de ondersteuning die verzekeraars bieden, vaak betere resultaten bij reïntegratie behalen. De totale lasten zijn daardoor vaak lager. Ze lopen bovendien niet het risico van een plotselinge premieverhoging als er toch een medewerker in de WGA komt. De premieaanpassing bij verzekeraars is namelijk veel minder fors dan bij het UWV. Eigenrisicodragen is daarom zeker het overwegen waard.

Laat u goed voorlichten over het inlooprisico!

Wat is het inlooprisico

Met het inlooprisico van het UWV wordt bedoeld dat ook de bestaande WGA-uitkeringen van werknemers voor rekening van de eigenrisicodrager komen. Dit gaat in, vanaf het moment dat men eigenrisicodrager is. Dit geldt ook voor de eventuele toekomstige WGA-uitkeringen aan medewerkers. Hiermee worden medewerkers bedoeld, die bij de start van het eigenrisicodrager ziek zijn en misschien wel de WGA instromen. Met het inlooprisico van de verzekeraar wordt bedoeld dat alle werknemers die na ingang van de inlooprisicoperiode ziek worden, na 2 jaar in aanmerking komen voor een WGA-uitkering.

Verantwoordelijk voor uitbetaling WGA-uitkering

Bovendien bent u verantwoordelijk voor de uitbetaling van de WGA-uitkering aan uw zieke werknemer:

Verzuim goed in kaart brengen

Uiteraard is het van belang dat u, op het moment dat u besluit eigenrisicodrager te worden, het verzuim en aantal ziektegevallen binnen uw bedrijf goed in kaart brengt. Daarnaast moet u weten of het risico voor u als werkgever te dragen is. Tenslotte, en niet onbelangrijk, vormt het pakket en/of budget aan reïntegratieinspanningen/-diensten (die u als eigen risicodrager herverzekert bij een commerciële verzekeraar) een belangrijk instrument voor de beheersing van de instroomrisico's

Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top