Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken

Wij schatten uw risico's goed in.

Status oproepkrachten

Bij veel  werkgevers en oproepkrachten is er onduidelijkheid over de juridische status.  In veel gevallen houdt de oproepkracht recht op doorbetaling van het loon in geval van ziekte. Soms krijgt de oproepkracht een uitkering van het UWV. OproepkrachtenHet soort oproepcontract is bepalend van wie de uitkering afkomt. Binnen de verzuimverzekering zijn alle oproepkrachten meeverzekerd en dient het loon te worden opgegeven.  Alleen de oproepkrachten met een voorovereenkomst kunnen van de dekking worden uitgesloten.

Oproepcontract met voorovereenkomst

Bij een oproepcontract met voorovereenkomst bent u niet verplicht te komen als de werkgever u oproept. De werkgever is ook niet verplicht u op te roepen. Zodra u een oproep accepteert, ontstaat er een arbeidsovereenkomst en ontstaan er ook rechten en plichten.

U wordt ziek tijdens een oproepperiode

Uw werkgever betaalt u minstens 70% van uw loon over de afgesproken periode die u zou moeten werken. Als dit lager is dan het voor u geldende minimumloon, krijgt u het minimumloon. Als uw oproep is afgelopen, is ook uw tijdelijke arbeidscontract afgelopen. Uw werkgever hoeft u dan geen loon meer te betalen. U kunt misschien een ziektewetuitkering krijgen. Een ziektewetuitkering vraagt u aan bij UWV.

U bent ziek buiten een oproepperiode

Op het moment dat u ziek wordt, heeft u geen arbeidscontract. U krijgt dus geen loon. Wordt u ziek binnen 4 weken nadat uw laatste arbeidscontract is afgelopen? Dan heeft u misschien recht op een ziektewetuitkering van het UWV.

Loon doorbetalen bij ziekte, hoe zit dit bij oproepkrachten?

Nul-urencontract

Bij een nul-urencontract bent u verplicht te komen als de werkgever u oproept.Met het nul uren contract sluit de werkgever een arbeidsovereenkomst af met u als werknemer, maar regelt hierin geen vaste werkuren. In plaats daarvan, is in het 0 uren contract geregeld dat hij u flexibel oproept.  Sinds 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om nul-urencontracten oneindig te verlengen. Een werknemer die over een periode van drie maanden wekelijks heeft gewerkt, of meer dan 20 uur per maand, kan aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst voor het aantal uren dat hij of zij gemiddeld in de afgelopen drie maanden heeft gewerkt. De eerste zes maanden betaalt de werkgever het aantal gewerkte uren en daarna krijgt de werknemer meer rechten. U krijgt als werknemer na zes maanden ook loon als u niet kan komen werken om redenen die buiten uw macht liggen.

U wordt ziek tijdens een oproepperiode

U krijgt minstens 70% van uw loon over de afgesproken periode die u zou moeten werken. Als dit lager is dan het voor u geldende minimumloon, krijgt u het minimumloon. Na afloop van een oproep krijgt u geen loon meer, ook niet als u dan nog ziek bent. Pas als uw arbeidscontract is geëindigd, krijgt u ziekengeld.

U bent ziek buiten een oproepperiode

In de periode waarin u niet wordt opgeroepen, heeft u geen recht op doorbetaling van het loon. Pas als uw arbeidscontract eindigt, kunt u een ziektewetuitkering aanvragen bij UWV.

Min-maxcontract

De arbeidsovereenkomst met een minimum aantal uren is een deeltijd arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd waarin een arbeidsomvang van een minimum aantal uren is opgenomen en waaraan een oproepclausule is toegevoegd tot een maximaal aantal uren. Bijvoorbeeld minimaal 8 uur en maximaal 20 uur per week/maand. U bent pas verplicht arbeid te verrichten boven het overeengekomen minimum aantal uren tot aan het overeengekomen maximum aantal uren als u hiervoor opgeroepen wordt door uw werkgever. De werkgever is pas verplicht loon te betalen boven het overeengekomen minimum aantal uren als u na een oproep arbeid heeft verricht. In alle gevallen krijgt u minstens 70% van het loon doorbetaald over uw garantie-uren. Als dit bedrag lager is dan het voor u geldende minimumloon, krijgt u het minimumloon. Na afloop van uw arbeidscontract kunt u een ziektewetuitkering aanvragen bij UWV.

(laatst bijgewerkt op 28-12-2016)

Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top