Bijzondere klanten

Goed in het bedenken van oplossingen.

Loongerelateerde uitkering (LGU)

U krijgt de loongerelateerde uitkering meestal nadat u 2 jaar ziek bent geweest. Voor het berekenen van de uitkering wordt gekeken naar het loon dat u verdiende voordat u ziek werd.

Wanneer kunt u een loongerelateerde uitkering krijgen?

U krijgt de loongerelateerde uitkering als u:

Heeft u in de laatste 36 weken minder dan 26 weken gewerkt? Dan krijgt u geen loongerelateerde uitkering, maar een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering. Kreeg u een WW-uitkering voordat u ziek werd? Ook dan krijgt u na 2 jaar ziekte een loongerelateerde WGA-uitkering.

Hoe hoog is de uitkering?

De loongerelateerde uitkering is de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de 3e maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon. Als u werkt is de berekening anders omdat dan het inkomen dat u met werken verdient, wordt afgetrokken van uw WIA-maandloon. De eerste 2 maanden is uw loongerelateerde uitkering 75% van uw WIA-maandloon minus het bedrag dat u verdient. Vanaf de 3e maand wordt gerekend met 70%. Hoewel uw uitkering lager is als u werkt, is uw totale inkomen – uitkering plus inkomen- altijd hoger.

Hoe hoog is mijn WIA-maandloon?

Het WIA-maandloon is uw SV-jaarloon gedeeld door 261 (het gemiddeld aantal uitkeringsdagen per jaar). Dit bedrag vermenigvuldigt u met 21,75 (het gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). U vindt uw SV-loon op uw loonstrook. Het is niet hetzelfde als uw brutoloon.

Maximum dagloon

Voor het loon waarmee uw WGA-uitkering wordt berekend, geldt een maximum. Als uw oude loon hoger was, wordt uw uitkering berekend met dit maximumbedrag. Dit maximumbedrag is gebaseerd op het maximumdagloon.

Werken betekent meer inkomen

U kunt nu of in de toekomst nog deels werken en daarmee geld verdienen. De WGA-uitkering vult (tot een maximum) het deel aan dat u niet kunt verdienen. U zorgt zelf voor het deel dat u nog wel kunt verdienen..Als u naast uw uitkering nog (deels) werkt, dan is uw totale maandinkomen hoger.

Hoelang krijgt u een loongerelateerde uitkering?

Heeft u recht op een loongerelateerde uitkering? Dan krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden (dat is iets meer dan 3 jaar) Heeft u al voor 1 januari 2008 een loongerelateerde uitkering ontvangen? Dan krijgt u de uitkering minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar. In de brief met de beslissing staat hoelang u de uitkering krijgt. Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van uw arbeidsverleden. Dit is het aantal jaren dat u heeft gewerkt voor u ziek werd.

Uw arbeidsverleden bestaat uit 2 periodes:

Voor ieder volledig jaar arbeidsverleden, heeft u recht op 1 maand loongerelateerde uitkering. Heeft u bijvoorbeeld een arbeidsverleden van 8 jaar, dan krijgt u de uitkering 8 maanden.

Wat gebeurt er als mijn loongerelateerde uitkering afloopt?

Ruim voordat uw loongerelateerde uitkering afloopt, krijgt u een brief van het UWV.  Hierin staat wat u kunt verwachten na uw uitkering en of u een andere WGA-uitkering krijgt. De hoogte van de andere WGA-uitkering kan flink veranderen. Dit hangt af van:

Verdient u de helft of meer van wat u volgens de arbeidsdeskundige nog kunt verdienen? Dan kunt u een loonaanvullingsuitkering krijgen. Gaat het veel slechter met uw gezondheid? En kunt u daardoor langdurig 20% of minder verdienen van uw oude loon? Dan kunt u mogelijk een IVA-uitkering krijgen. Gaat het weer zo goed met u dat u meer dan 65% kunt verdienen van uw oude loon? Dan eindigt uw uitkering als de duur van uw loongerelateerde uitkering is verstreken. Ruim voordat uw uitkering eindigt krijgt u hierover een brief van het UWV.

Bent u nog geen 65 jaar als uw loongerelateerde uitkering eindigt maar wel ouder dan 60 jaar? Dan kunt u mogelijk een IOW-uitkering krijgen. Als dit voor u geldt, dan krijgt u hierover vanzelf bericht.

Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top