Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Zorgverzekering 2023

28-11-2022

Per 1 januari 2023 verandert er wat in het landschap van zorgverzekeringen en verzekeraars. De zorgpremie is het bedrag dat u betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen. De afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Bijvoorbeeld vanwege hogere zorg- en salariskosten. Met Prinsjesdag is bekend geworden dat ook in 2023 de zorgpremie stijgt. In dit artikel leest u meer over de wijzigingen en tips om flink te kunnen besparen op uw zorgverzekering.

Nederlanders die via de werkgever, patiëntenvereniging of een andere ledenorganisatie zijn verzekerd, gaan volgend jaar een aanzienlijk hogere zorgpremie betalen.

Waar betaalt u in 2023 de laagste premie?

Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeraars voor 2023:

 1. Univé / United Consumers: € 107,45
 2. Just: € 107,95
 3. CZdirect: € 108,30
 4. Salland: € 109,90
 5. Ditzo: € 111,45

Bijna 60 procent van alle Nederlanders is op dit moment collectief verzekerd

Nederlanders die via de werkgever, patiëntenvereniging of een andere ledenorganisatie zijn verzekerd, gaan volgend jaar een aanzienlijk hogere zorgpremie betalen. Bij de vier grote verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis gaat het gemiddeld om een stijging van ruim 14 euro per maand per persoon. Voor een gezin met twee jonge kinderen komt dit neer op een extra kostenpost van circa 340 euro per jaar. En dat alleen voor de basisverzekering.

Hoe komt het dat de premie van hen zo hard stijgt?

Twee redenen:

 1. Allereerst gaat de premie voor iedereen omhoog vanwege de stijgende zorgkosten. Gemiddeld kost een zorgverzekering 10 euro per maand meer dan in 2022.
 2. Daarnaast vervalt de collectieve korting van maximaal 5 procent op de basisverzekering. Iedereen betaalt dus per 2023 dezelfde prijs voor een basispolis.

De hoogte van de collectiviteitskorting kan verschillen per collectief. Doorgaans ligt deze rond de 3 à 5 procent voor de basispolis, wat zo’n 4 tot 6 euro per maand in de praktijk betekent.

U heeft nog wel recht op kortingen op de aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Hoe hoog de korting is, hangt af van uw collectief.

Het eigen risico

Een groeiend aantal verzekerden durft het aan om het eigen risico van hun zorgverzekering maximaal te verhogen om zo een korting te ontvangen op de maandelijkse premie. Uit vergelijkcijfers van Zorgwijzer blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders kiest voor een verhoogd eigen risico in 2023. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting.Dat is opvallend te noemen, aangezien de korting per 2023 flink wordt teruggeschroefd en bovendien ligt zorgmijding op de loer.

Het verhogen van uw eigen risico kan slim zijn als u het eigen risico van 385 euro normaal gesproken niet vol maakt. Doe dit alleen als u ook in één keer 885 euro kunt ophoesten, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Zorg dus wel dat u dit geld op de plank hebt liggen, just in case.

Korting voor jaarbetaling

Zes procent van de Nederlanders betaalt zijn of haar zorgverzekering het liefste in één keer voor het hele jaar, blijkt uit statistieken van Zorgwijzer. Als verzekerde ontvangt u dan percentuele korting van de zorgverzekeraar die kan oplopen tot enkele tientjes aan premie.

Bespaartips!

Steeds meer dingen worden duurder. Denk aan de energierekening, boodschappen, de huur of hypotheeklasten. Herkenbaar? Ook de premie van de zorgverzekering stijgt fors in 2023. Gemiddeld gaat het om een premieverhoging van 10 euro per maand. Echter bij sommige verzekeraars betaalt u zelfs meer dan 17 euro per maand meer. Dat is een stijging van meer dan 200 euro op jaarbasis.

Zes tips om aantoonbaar uw premie te verlagen

Gelukkig zijn er een aantal manieren om te besparen op uw zorgverzekering, zonder dat u persé hoeft in te leveren op goede zorg.

1. Kijk kritisch naar aanvullende zorg

Een valkuil voor veel Nederlanders is het afsluiten van een aanvullende verzekering die zij eigenlijk niet nodig hebben. Kijk dus kritisch naar welke extra zorg u volgend jaar van plan bent te gaan gebruiken en wat dit zou kosten als u dit zelf zou betalen.

2. Verzeker gezinsleden apart

Een andere fout die veel Nederlanders maken is het hele gezin bij één verzekeraar onderbrengen. Hier zit namelijk helemaal geen echt voordeel aan, behalve dat de maandelijkse incasso in één keer is voor het hele gezin. Het is vaak een stuk goedkoper om gezinsleden apart te verzekeren.

3. Verhoog uw eigen risico

Door uw eigen risico te verhogen, krijgt u  van de zorgverzekeraar een korting op uw premie die kan oplopen tot wel 25 euro per maand. Hiermee kunt op jaarbasis dus zo’n 300 euro besparen.

4. Betaal uw premie per jaar

Een andere populaire manier om nog een paar tientjes aan premie te besparen, is het betalen van u zorgverzekering voor een heel jaar. U krijgt dan van de verzekeraar een korting tussen de 1 en 2 procent op de totale premie. In de praktijk scheelt dit trucje gemiddeld zo’n 15 tot 35 euro per persoon op jaarbasis.

Een tip kan zijn om te kijken naar de inbegrepen extra services en kenmerken van de verzekeraar.

5. Let op de extra services

Soms zijn er meerdere verzekeringen die met hun premie dicht bij elkaar zitten. Het scheelt dan slechts enkele euro’s in prijs. Hoe maakt u dan de beste keuze?

Een tip kan zijn om te kijken naar de inbegrepen extra services en kenmerken van de verzekeraar.

Denk hierbij aan:

 • App waar u een gezondheidsvraag kunt stellen aan een medisch professional
 • Een gezondheidsprogramma die u helpt gezond te leven en te bewegen
 • Een gratis inbegrepen dekking, bijvoorbeeld voor tandongevallen
 • Korting op de sportschool, kleding of gezondheidsproducten
 • Aandacht voor duurzaamheid en preventie

Kijk dus verder dan alleen naar de premie van de verzekeraar.

6. Check of u recht heeft op zorgtoeslag

Vanaf 2023 hebben meer Nederlanders recht op zorgtoeslag. Dat komt omdat de overheid de zorgtoeslag heeft verhoogd, maar het afbouwpercentage hetzelfde blijft. Daardoor komt het grensinkomen voor de zorgtoeslag hoger te liggen.

Kijk dus verder dan alleen naar de premie van de verzekeraar.

De maximale zorgtoeslag ligt in 2023 volgens schattingen op:

 • € 154 per maand: alleenstaanden
 • € 262 per maand: meerpersoonshuishoudens

Het is dus zeker de moeite waard om te controleren of u volgend jaar recht hebt op deze toeslag. Dit doet u eenvoudig door een berekening te maken op de site van de Belastingdienst.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top