Ontzorgen is ons vak

Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken.

Pensioentekort

04-05-2023

Na een scheiding heeft u hoogst waarschijnlijk een pensioentekort. Hoe vult u dat tekort dan het beste weer aan? Bij een scheiding verdelen de ex-partners de bezittingen en de schulden. Ook het pensioen wordt in de verdeling meegenomen. Dit kan hele grote gevolgen hebben.

Na een scheiding heeft de ex-partner wettelijk recht op de helft van het (tijdens de huwelijkse periode) opgebouwde pensioen. De ex-partner kan het verzoek tot verdeling rechtstreeks indienen bij de pensioenuitvoerder van de voormalige partner. Het recht geldt voor huwelijkspartners en voor partners met een geregistreerd partnerschap. In andere samenlevingsvormen moeten de partners zelf afspraken maken over een eventuele verdeling.

De verdeling van de pensioenrechten heeft een blijvend effect
Het huidige pensioenstelsel is erop gericht om een percentage van het gemiddelde loon aan pensioen op te bouwen. Ieder jaar bouwt u een deel van de uiteindelijke pensioenuitkering op. Door het verdelen van de pensioenrechten raakt u een deel van de opgebouwde pensioenrechten kwijt. In de resterende periode tot aan uw pensioen herstelt u de misgelopen pensioenrechten niet meer. U kunt het pensioentekort opvangen, maar niet binnen de regeling zelf. U dient dus zelf voorzieningen te gaan treffen.

Door het verdelen van de pensioenrechten raakt u een deel van de opgebouwde pensioenrechten kwijt

Hoe kunt u een pensioentekort opvangen?
U kunt na uw pensionering nog in deeltijd blijven werken, maar dat is waarschijnlijk niet de optie waar uw voorkeur naar uit zal gaan. Een andere mogelijkheid is het opbouwen van een lijfrentekapitaal. U zet bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij, waarmee een kapitaal wordt opgebouwd en waarmee u op de pensioendatum een lijfrente-uitkering aankoopt. De inleg is aftrekbaar van het inkomen en de uitkering wordt uiteindelijk weer belast. U kunt er ook voor kiezen om een kapitaal op te bouwen op bijvoorbeeld een beleggingsrekening. Sparen kan ook, maar helaas is er nauwelijks nog een rentevergoeding.

Wat is het nadeel van zelf sparen of beleggen?
Kapitaal dat u reserveert voor uw oudedag telt bij het sparen en het beleggen wel mee voor de vermogensrendementsheffing. Dat is de heffing van de Belastingdienst over uw vermogen. Er geldt een vrijstelling van 57.000 euro in 2023 en over het meerdere betaalt u jaarlijks belasting. Het is geen hoge heffing, maar wel een jaarlijks terugkerende heffing. Iets om rekening mee te houden dus.

Of u zorgt voor lagere maandlasten
Een pensioentekort kunt u ook compenseren met lagere maandlasten. Een afbetaalde eigen woning zorgt voor meer bestedingsruimte. U kunt de overwaarde in het huis ook gebruiken voor het aanvullen van de pensioeninkomsten. Met een verzilverhypotheek kunt u weer een lening afsluiten met het huis als onderpand. Het leenbedrag krijgt u uitgekeerd en daar kunt u uw pensioeninkomen mee aanvullen.

Heeft u een pensioentekort en zoekt u naar een oplossing? Neem dan contact op met ons zusterbedrijf APS pensioenteam:

APS Pensioenteam BV
Pettelaarpark 110
5216 PS ’s-Hertogenbosch

Tel. 088 277 0000

www.helderoverpensioen.nl

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top