Sterk in oplossingen

Sterk in advies!

De overlijdensrisicoverzekering

29-04-2022

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) dek je het financiële risico van overlijden af tijdens de looptijd van de verzekering. Overlijd je vóór de einddatum van de polis, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden. Zolang partners in goede gezondheid verkeren, wordt er niet nagedacht over de financiële gevolgen van het overlijden.  Let op! Een hypotheekvrij huis is niet voldoende. Huizenkopers staan noodgedwongen stil bij de financiële gevolgen van het overlijden van één van beide partners. Vaak eist de geldverstrekker bij het afsluiten van een hypotheek namelijk een overlijdensrisicoverzekering. Het ideaalbeeld is een volledig afbetaald huis bij overlijden van één van beiden. Maar is dat wel voldoende? Kan uw partner na uw overlijden het gezinsleven op dezelfde manier voortzetten? Van de een op de andere dag valt er een inkomen weg. Kijk vooral verder dan de hypotheek alleen.

Hoeveel wordt er uitgekeerd na het overlijden van een partner?

Deze vraag moet u uzelf en de ander stellen. Dit geldt voor tweeverdieners die beide meerdere dagen per week werken, maar ook als de partner weinig of niet werkt. U en uw partner moeten namelijk voorkomen dat u beiden pas voor deze vraag komen te staan als één van beiden weg is gevallen. Dan is het namelijk al te laat. Bij het overlijden kan er uit een pensioenregeling van de overledene een uitkering volgen, maar laat u niet verrassen en zoek dit nu al uit. Nu kunnen u en uw partner bijvoorbeeld nog een aanvullende overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

 Een te hoog bedrag verzekeren is niet aan te raden, maar een te laag verzekerd bedrag heeft grote gevolgen.

Het volledig aflossen van de hypotheek geeft extra lucht

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak als eis gesteld door de geldverstrekker. Maar bij overlijden hoeft niet de volledige schuld afbetaald te worden. Toch is bij overlijden een volledige aflossing het overwegen waard. In maandlasten is het extra verzekeren vaak geen zware extra last en bij het overlijden is het voor de nabestaanden wel prettig dat er financiële ademruimte is.

Daarom is een afbetaald huis niet voldoende

Door een afbetaald huis vallen de hypotheeklasten weg, maar daarmee vallen de kosten van het huis niet weg. De gemeentelijke heffingen en de onderhoudskosten lopen gewoon door. Daarnaast ontstaat er vaak ook nog een financieel gat door het wegvallen van het inkomen van de overledene. De uitgaven zijn waarschijnlijk gebaseerd op het totale gezinsinkomen zoals het was tot overlijden van een van beide partners. Dit tekort is op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering.

Welk bedrag verzeker je met een overlijdensrisicoverzekering?

Het verzekerde bedrag bepaalt de hoogte van de uitkering bij overlijden. Dit kan een bedrag zijn van 50.000 euro, maar het veelvoudige hiervan kan ook nodig zijn. Voor het bepalen van de hoogte van het verzekerde bedrag is specialistische kennis nodig. Een te hoog bedrag verzekeren is niet aan te raden, maar een te laag verzekerd bedrag heeft grote gevolgen. De hoogte van het verzekerde bedrag is ook afhankelijk van het inkomen van de achterblijvers en wat er wordt uitgekeerd vanuit de pensioenregeling. Ook de leeftijd en de gezinssamenstelling spelen een belangrijke rol.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Contact

Quorim BV
Postbus 156
5490 AD Sint Oedenrode

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging Sint Oedenrode
Kortestraat 3a (hoofdkantoor)
5491 SZ  Sint-Oedenrode

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top