Ontzorgen is ons vak

Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken.

Eigen schuld

29-11-2009

Op grond  van de wet (art. 7:952 van het Burgerlijk Wetboek) komt met opzet of door roekeloosheid van de verzekerde zelf veroorzaakte schade niet voor vergoeding in aanmerking. Verzekering van schade die door eigen schuld is veroorzaak is derhalve mogelijk, voor zover dit niet strijdig is met de goede zeden en/of de openbare orde. Want natuurlijk is het zo dat een door u veroorzaakte schade door eigen schuld best vergoed kan worden. Neem bijvoorbeeld uw autoverzekering. De schade die u een andere aanbrengt als wel de schade aan uw eigen auto is op een wa- en cascoverzekering gewoon verzekerd.

Maar ook de benadeelde kan een uitkering missen indien er sprake is van eigen schuld. Neem de oma met een fraaie ketting die haar kleinkind even op schoot neemt. Het kind ziet deze ketting en trekt hier natuurgetrouw aan. De ketting breekt en u voelt zich in ieder geval erg aansprakelijk. In dit geval zegt de wet dat er geen sprake is van aansprakelijkheid door de eigen schuld van oma (ze had kunnen weten dat kinderen dit doen) en is er derhalve ook geen polisdekking. Ook voor het uitgeleende huisdier zijn dit soort situaties denkbaar. De hond wordt door de oppasser even alleen gelaten en deze hond besluit de bank aan te vallen. Veel schade en wederom geen (standaard) dekking...

Een klein aantal verzekeraars heeft hier wel een dekking voor geregeld en u doet er verstandig aan dit even te checken bij uw verzekeraar of adviseur. Binnen onze particuliere aansprakelijkheidsverzekering kan deze dekking tegen een geringe meerpremie van EUR 13,- per jaar worden meeverzekerd (ster-dekking).

Binnen de bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen is schade veroorzaakt door eigen schuld of opzet anders geregeld. In veel gevallen wordt er gewerkt met ondergeschikten en zolang de werkgever (verzekeringnemer) geen verwijt treft, is deze schade wel verzekerd. De verzekeraar behoudt dan overigens wel weer het recht om deze opzettelijk veroorzaakte schade te verhalen bij de werknemer.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top