Advies op maat gemaakt

Wij hebben (bijna) altijd een passende oplossing.

AOW gaat veranderen

01-10-2009

Sociale partners en onafhankelijke Kroonleden konden het niet eens worden over een alternatief voor verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

In een verklaring legde VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de schuld van het mislukte overleg bij de vakbonden. „Wij hebben alles uit de kast gehaald, maar de vakbeweging wil de AOW op de huidige leeftijd en het oude niveau in stand houden. Dat kan niet, daarmee los je het probleem van de vergrijzing niet op.” De vakbonden wilden niet bewegen, volgens Wientjes. „Ik geloof in de polder, maar je moet op een gegeven moment ook je knopen tellen.” Met het opstappen van de werkgevers, slechts een paar uur voor het aflopen van de deadline om twaalf uur vanavond, is het SER-overleg definitief mislukt.  De afgelopen dagen werd steeds duidelijker dat de werkgevers en de werknemers het niet eens zouden worden over dat alternatief. De vakcentrales wilden een flexibele AOW, waarbij mensen zelf kunnen kiezen of ze op hun 65e of 67e stoppen met werken. Wie met 65 stopt, krijgt een „fatsoenlijke AOW”, wie later stopt, krijgt meer. De werkgevers voelden hier niets voor, omdat het plan van de vakbonden in hun ogen niet genoeg geld oplevert. Zij willen dat de AOW-leeftijd in 2025 in één keer wordt verhoogd naar 67. Het mislukken van het SER-overleg betekent dat het kabinet het plan om de AOW-leeftijd naar 67 te brengen doorvoert. (bron: NRC)

De AOW is een volksverzekering (Algemene Ouderdoms Wet): wie van zijn 15de tot 65ste in Nederland heeft gewoond, heeft een volledig AOW-recht opgebouwd. Of iemand heeft gewerkt, doet er niet toe. De AOW wordt opgebracht door degenen die nu werken. Naast een AOW-uitkering ontvangen de meeste ouderen ook een pensioen. Daarvoor hebben ze zelf gespaard, meestal verplicht, via een pensioenfonds of verzekeraar waarbij hun werkgever is aangesloten. De meeste mensen stoppen met werken voor hun 65ste en krijgen dan vut of prepensioen. Het kabinet heeft in maart besloten de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Met name de FNV verzet zich hier heftig tegen. Om de sociale partners tegemoet te komen gaf het kabinet de Sociaal-Economische Raad (SER) de gelegenheid om voor 1 oktober met een alternatief te komen dat voor de overheidsfinanciën net zoveel geld oplevert als verhoging van de AOW-leeftijd: op den duur 4 miljard euro per jaar. In de SER zitten vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties, en onafhankelijke Kroonleden. 

De enorme groei van het aantal 65-plussers levert een forse stijging van de AOW- kosten op. De beroepsbevolking zal de komende 30 jaar met een miljoen mensen dalen. De kredietcrisis maakt een aanpak van dit probleem nog noodzakelijker.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top